Ion M. Ionita: Anchetarea abdicarii Regelui Mihai. Schimba Justitia Istoria Romaniei?

Ion M. Ionita: Anchetarea abdicarii Regelui Mihai. Schimba Justitia Istoria Romaniei?

Sesizarea a venit din partea Miscarii pentru Regat si Coroana care a cerut "sa se efectueze cercetarile necesare pentru stabilirea imprejurarilor concrete, pentru stabilirea faptuitorilor, a vinovatiei, a raspunderii penale si civile, dupa caz, si a inlaturarii consecintelor decurgand din actele criminale care, dupa 06 martie 1945, au determinat rasturnarea ordinii constitutionale a tarii la data de 30 Decembrie 1947, determinand aservirea tarii unei puteri straine ostile si Armatei URSS de ocupatie, sub care s-a instaurat dictatura comunista in Romania".

acum 30 luni (2 May 2018)

Cei care au ajuns sa preia puterea dupa fuga lui Ceausescu sunt acuzati de fapte grave in calitatea lor asimilata cu cea a unor ministri din ziua de azi. Dupa aproape 30 de ani, Justitiei i se cere, nu numai sa stabileasca daca sunt vinovatii pentru ceea ce s-a intamplat in Romania dupa 22 decembrie 1989, ci sa puna o concluzie intr-un dosar istoric. In functie de solutiile la care se va ajunge, deciziile instantei nu vor avea efect numai in privinta persoanelor acuzate, ele vor fi invocate ca argument in dezbaterea istorica, vor deveni documente cu valoare de izvoare istorice cu toate consecintele care decurg de aici.

A doua actiune inaintata Justitiei, vizeaza abdicarea Regelui Mihai, dat si toate actiunile care au dus, din 6 martie 1945, la schimbarea ordinii constitutionale.

Sesizarea a venit din partea Miscarii pentru Regat si Coroana care a cerut "sa se efectueze cercetarile necesare pentru stabilirea imprejurarilor concrete, pentru stabilirea faptuitorilor, a vinovatiei, a raspunderii penale si civile, dupa caz, si a inlaturarii consecintelor decurgand din actele criminale care, dupa 06 martie 1945, au determinat rasturnarea ordinii constitutionale a tarii la data de 30 Decembrie 1947, determinand aservirea tarii unei puteri straine ostile si Armatei URSS de ocupatie, sub care s-a instaurat dictatura comunista in Romania". DIICOT a confirmat inceperea urmaririi penale "in rem", potrivit savarsirii infractiunilor prevazute de art.397 si 438 din Codul Penal. Majestatea Sa, cat timp a trait, nu a apelat la o asemenea cale de atac in Justitie, desi ar fi avut toate motivele sa o faca, fiind prima persoana "vatamata" in acest caz.

Dar sesizarea nu vizeaza doar stabilirea vinovatilor in rasturnarea ordinii constitutionale a Regatului Romaniei, ci si inlaturarea consecintelor care au decurs din aceste acte. Cei 50 de ani de comunism nu au cum sa fie anulati din istoria tarii. Dar daca se ajunge la o solutie si aceea este de condamna... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro