Ion Leahu, fost colonel in Serviciul de Informatii al Republicii Moldova: Misiunea lui Dodon este renuntarea la neutralitatea Moldovei. Pe Prut se va instala un hotar cu sarma ghimpata

Desi au trecut 27 de ani de la proclamarea asa-zisei "republici moldovenesti nistrene" si 25 de ani de la terminarea fazei armate a conflictului, guvernul de la Chisinau "nu detine nici vointa nici strategia de solutionare a acestui diferend", considera Ion Leahu. Din punct de vedere militar, dupa anul 2009, trupele ruse din Transnistria formate din Grupul Operativ de Trupe Ruse (aproximativ 1200 - 1400 de ostasi) si efectivul contingentului de pacificatori (aproximativ 400 de oameni) sunt trecute in subordinea Districtului de Vest al Federatiei Ruse, cu statul major la Sankt-Petersburg si primesc misiuni pentru situatia de razboi. Chiar daca am admite ca statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU accepta intentia Kievului de a se inarma cu arme de nimicire in masa, cum ar putea guvernarea ucraineana sa arunce miliarde in cuptorul militar, cand sute de mii de ucraineni nu au casa, masa, scoli, spitale?

acum 42 luni (16 Mar 2017)

Colonelul in rezerva Ion Leahu a fost ofiter in Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova (SIS) iar in prezent este analist politico-militar specializat in problemele separatismului si in cele ale regimului transnistrean. Din anul 2002 si pana in 2013, colonelul Leahu a fost reprezentantul oficial al SIS in Comisia Unificata de Control - cea care coordoneaza operatiunea de mentinere a pacii in Transnistria.

Desi au trecut 27 de ani de la proclamarea asa-zisei "republici moldovenesti nistrene" si 25 de ani de la terminarea fazei armate a conflictului, guvernul de la Chisinau "nu detine nici vointa nici strategia de solutionare a acestui diferend", considera Ion Leahu.

Toate aspectele situatiei social-economice, politice si militare din aceasta regiune depind integral de dispozitiile venite de la Moscova.

Din punct de vedere militar, dupa anul 2009, trupele ruse din Transnistria formate din Grupul Operativ de Trupe Ruse (aproximativ 1200 - 1400 de ostasi) si efectivul contingentului de pacificatori (aproximativ 400 de oameni) sunt trecute in subordinea Districtului de Vest al Federatiei Ruse, cu statul major la Sankt-Petersburg si primesc misiuni pentru situatia de razboi. In anii 2014- 2016 au avut loc mai multe aplicatii si cantonamente, efectuate in comun de catre reprezentantii ambelor parti. Militarii s-au antrenat printre altele pentru "traversarea obstacolei acvative cu masini blindate de lupta" si pentru "neutralizarea grupului de teroristi", care necesita comanda unificata a militarilor.

Aceste procese de apropiere si unificare s-au demonstrat si in cadrul paradelor militare la Tiraspol din 9 mai 2015 (concomitent cu tehnica transnistreana a participat si tehnica de lupta a Federatiei Ruse) si din 2016.

Astfel, la acest moment regiunea este subjugata unui regim politic oligarhic, dictatorial, care isi demonstreaza incapacitatea de a asigura o evolutie pozitiva, in interesul populatiei. Cum s-a pre... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro