Iohannis:Un numar impresionat de politicieni influenti ataca Justitia. Este nevoie de implicare civica "maxima"

De aceea, este nevoie de o implicare civica maxima, este nevoie ca toti cei care doresc o Romanie stat de drept si care doresc o Justitie independenta sa se anunte si sa-si spuna opinia. "Comisia de la Venetia a fost solicitata in anumite chestiuni si va fi in continuare si, da, pe anumite proceduri, este chiar indicat sa se ceara opinia Comisiei de la Venetia, doar ca aceasta opinie este consultativa si problemele pe care le avem noi trebuie sa le rezolvam tot noi.

acum 34 luni (26 Sep 2017)

Klaus Iohannis a declarat marti ca un numar "impresionant" de politicieni au atacat Justitia de la alegerile parlamentare pana in prezent.

"Nu putem sa nu constatam ca de la alegerile parlamentare incoace un numar impresionat de politicieni influenti se ocupa cu a ataca Justitia, procurorii, procedurile din Justitie, inducand in populatie impresia ca Justitia nu functioneaza. (...) Inainte de alegeri am atras atentia in repetate randuri alegatorilor ca ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care generic le-am numit penali, sa ajunga in conducerea statului, fiindca automat ar aparea o presiune imensa asupra Justitiei. De aceea, este nevoie de o implicare civica maxima, este nevoie ca toti cei care doresc o Romanie stat de drept si care doresc o Justitie independenta sa se anunte si sa-si spuna opinia. Nu doresc prin asta in niciun fel sa se creeze impresia ca vreau sa chem oamenii sa protesteze sau sa apara divergente majore, dar o societate sanatoasa — si eu imi doresc o societate sanatoasa pentru Romania — este obligata sa discute public aceste chestiuni, fiindca ele ne afecteaza in definitiv pe toti", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Iohannis a sustinut ca in cazul anumitor proceduri referitoare la Justitie este nevoie de consultarea Comisiei de la Venetia, dar a aratat ca opinia acestui for este consultativa.

"Comisia de la Venetia a fost solicitata in anumite chestiuni si va fi in continuare si, da, pe anumite proceduri, este chiar indicat sa se ceara opinia Comisiei de la Venetia, doar ca aceasta opinie este consultativa si problemele pe care le avem noi trebuie sa le rezolvam tot noi. De aceea, este mare nevoie de foarte multa atentie, de dezbatere publica", a spus Iohannis.

Mai multe organizatii civice si neguvernamentale au adresat, luni, presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care ii solicita, printre altele, sesizarea Comisiei de la Venetia pentru o opinie privind trei dec... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro