Iohannis versus Patriarhul, in disputa privind cuplurile homosexuale si habotnicii religiosi. "Fiecare are dreptul de a-si trai viata asa cum crede"

Iohannis versus Patriarhul, in disputa privind cuplurile homosexuale si habotnicii religiosi.

Klaus Iohannis este primul oficial roman din fruntea tarii care deschide discutia despre casatoriile intre persoanele de acelasi sex, printr-o declaratie considerata de o parte a societatii drept una nepopulista, trezind un val de reactii, care mai de care, in mediul online si in realitatea de zi cu zi. Acesta scrie pe Facebook ca dezaproba lipsa de reactie a presedintelui in sustinerea demersului de modificare a Constitutiei - in care sa se scrie negru pe alb ca familia are la baza casatoria dintre un barbat si o femeie, nu intre doi barbati sau intre doua femei - , dar si ca daca Iohannis nu va spune clar ca sustine familia, ca e de "partea normalitatii", atunci lucrurile s-ar putea precipita intr-un mod nedorit. Intelepciunea minimala ne spune ca noi, din postura de teologi, trebuie sa cautam cele mai potrivite forme de comunicare - nu pentru a creste tensiunea - ci pentru a spori zona de comuniune, de consens, de intelegere.

acum 98 luni (22 Oct 2016)

Klaus Iohannis este primul oficial roman din fruntea tarii care deschide discutia despre casatoriile intre persoanele de acelasi sex, printr-o declaratie considerata de o parte a societatii drept una nepopulista, trezind un val de reactii, care mai de care, in mediul online si in realitatea de zi cu zi.

Vrand sa vedem de ce s-au inflamat atat de mult unii romani la declaratiile presedintelui, dar si de ce altii l-au privit cu simpatie, am plecat in demersul nostru de la cateva idei care ne definesc pe noi ca popor. L-am intrebat pe psihologul Daniel David, autorul volumului "Psihologia poporului roman", cateva lucruri despre felul nostru de a fi ca popor, de a privi religia si de a intelege conceptul de toleranta.

Apoi l-am rugat pe sociologul clujean George Jiglau, cadru didactic la UBB, sa ne explice cateva lucruri din discursul preesedintelui si sa ne spuna de ce religia e mereu o tema de galceava in Romania, dar si cat de pregatita este societatea romaneasca sa faca fata unei discutii despre homosexualitate si lesbianism. Pentru o viziune de ansamblu am luat cateva reactii din mediul online si am intrebat un teolog, pe presedintele Senatului UBB, preotul Ioan Chirila, despre delicatetea cuvantului "fanatism".

Trei 3 milioane de romani au semnat ca isi doresc ca definitia familiei sa fie legalizata cat se poate de clar, in Constitutie, drept casatoria dintre un barbat si o femeie.

DECLARATIA CARE A INCINS ROMANIA

In ultimele zile asistam la o valtoare de declaratii venite dinspre politicieni si retelele de socializare. Fiecare are propria lui parere si propria reactie despre declaratiile facute de presedinte in ultimele zile.

Acesta scrie pe Facebook ca dezaproba lipsa de reactie a presedintelui in sustinerea demersului de modificare a Constitutiei - in care sa se scrie negru pe alb ca familia are la baza casatoria dintre u... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro