Iohannis, somat sa clarifice pozitia sa fata de proiectul Rosia Montana
Gabriel Resources a anuntat, marti, ca vrea o solutie amiabila privind Rosia Montana si a trimis Presedintiei si premierului o notificare prin care cere autoritatilor romane sa se angajeze intr-un proces de consultare, mentionand ca ar putea recurge la arbitraj daca nu se gaseste o solutie pentru dezvoltarea proiectului "Compania a trimis o notificare oficiala catre presedintele si prim-ministrul Romaniei, in numele Gabriel si al anumitor companii afiliate, prin care solicita autoritatilor romane sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare.
Asociatia Alburnus Maior ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa isi clarifice punctul de vedere privind proiectul minier de la Rosia Montana, informeaza Mediafax.
Asociatia Alburnus Maior, unul dintre principalii opozanti ai proiectului minier de la Rosia Montana, sustine, intr-o scrisoare deschisa transmisa, vineri, presedintelui Klaus Iohannis, ca "proiectul de minerit cu cianuri propus la Rosia Montana este supus ultimei tentative de resuscitare, Gabriel Resources fiind in cautare de aliati".
Potrivit Alburnus Maior, invitatia la conciliere amiabila transmisa de catre compania miniera presedintelui Klaus Iohannis nu este "un act de curtoazie al unui investitor de buna credinta", ci doar "o formalitate necesara in avansarea unui eventual caz de arbitraj international", iar aceasta optiune ramane "ultima resursa a managementului companiei de a oferi satisfactie investitorilor speculanti, in conditiile in care societatea romaneasca respinge cu fermitate mineritul cu cianuri".
Reprezentantii Alburnus Maior il critica pe Klaus Iohannis sustinand ca pozitiile adoptate recent privind proiectul de la Rosia Montana seamana cu cele ale fostului presedinte Traian Basescu, ale fostului premier Emil Boc si ale actualului premier Victor Ponta si mentionand ca seful statului si-a schimbat tonul privind acest subiect.
Alburnus Maior il critica pe Klaus Iohannis si pentru invitatia lansata premierului Victor Ponta de a renegocia si sustine ca acest lucru ar putea reprezenta "un prim semnal de cedare in fata amenintarilor instrumentate de Gabriel Resources". Va asiguram, domnule presedinte, ca nu suntem dispusi ca viitorul Rosiei Montane sa redevina subiect de negociere sau tergiversare institutionala si va solicitam sa va clarificati neintarziat punctul de vedere", se arata in scrisoare deschisa remisa de Asociatia Alburnus Maior.
Gabriel Resources a anuntat, marti, ca vrea o solutie amiabila privind Rosia Montana si a trimis Presedin... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro