Iohannis sesizeaza CCR privind Legea prin care primarii condamnati la inchisoare cu suspendare nu isi pierd functiile

Iohannis sesizeaza CCR privind Legea prin care primarii condamnati la inchisoare cu suspendare nu isi pierd functiile

"Incetarea mandatului de ales local este dictata, pe de o parte, de ratiuni ce tin de imposibilitatea obiectiva a exercitarii functiei pe perioada executarii unei pedepse private de libertate, iar pe de alta parte de nevoia de a asigura protectia prestigiului functiei exercitate, care nu poate fi rezumata doar la indeplinirea indatoririlor pe care le impune mandatul de ales local, ci presupune si pastrarea unei conduite sociale, morale care sa mentina increderea acordata de electorat", mai sustine Iohannis.

acum 52 luni (22 Jun 2016)

"Pierderea mandatului de catre alesul local ce este condamnat prin "hotarare judecatoreasca definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare" presupune ca instanta judecatoreasca a stabilit in mod definitiv vinovatia condamnatului si a aplicat o pedeapsa privativa de libertate. Odata aplicata pedeapsa, ea urmeaza a fi executata in conditiile prevazute de Codul penal si individualizate in fiecare caz in parte de instanta de judecata. Prin urmare toate pedepsele privative de libertate aplicate de instante sunt "cu executare", chiar daca executarea poate fi realizata, in concret, in penitenciar sau prin una din modalitatile prevazute in Capitolul V privind individualizarea executarii pedepsei din Codul penal. e) din legea dedusa controlului de constitutionalitate trebuie interpretate in sensul celor deja statuate de Curtea Constitutionala, fie ele nu se coreleaza cu prevederile legale in vigoare referitoare la aplicarea pedepselor privative de libertate si modul lor de executare, generand astfel, incertitudine juridica si contravenind art. "Incetarea mandatului de ales local este dictata, pe de o parte, de ratiuni ce tin de imposibilitatea obiectiva a exercitarii functiei pe perioada executarii unei pedepse private de libertate, iar pe de alta parte de nevoia de a asigura protectia prestigiului functiei exercitate, care nu poate fi rezumata doar la indeplinirea indatoririlor pe care le impune mandatul de ales local, ci presupune si pastrarea unei conduite sociale, morale care sa mentina increderea acordata de electorat", mai sustine Iohannis.

Parlamentarii l-au ignorat pe Iohannis

Legea de modificare a Statutului alesilor locali propune incetarea de drept a mandatului de consilier local, consilier judetean, primar si presedinte de CJ doar in cazul unei condamnari la o pedeapsa privativa de libertate cu executare. In cererea de reexaminare, presedintele precizeaza ca exercitarea functiilor de primar,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro