Iohannis: Romania isi asuma in continuare sa fie un furnizor de securitate in regiune si un aliat predictibil in NATO

Iohannis: Romania isi asuma in continuare sa fie un furnizor de securitate in regiune si un aliat predictibil in NATO

Presedintele Klaus Iohannis a aratat in discursul sau ca ceremonia de declarare a capacitatii operationale initiale a Comandamentului Diviziei Multinationale Sud-Est si a capacitatii operationale finale a unitatii NATO de intregrare a fortelor are loc in contextul pregatirii Summit-ului NATO de la Varsovia, de saptamana viitoare. "Pozitia Romaniei la Summitul NATO din acest an de la Varsovia este in favoarea armonizarii intereselor comune de securitate si aparare, in spiritul solidaritatii si coeziunii Aliate, dar de o maniera echilibrata pe cele doua flancuri, estic si sudic, si pe cele doua dimensiuni, nordica si sudica, ale Flancului Estic.

acum 89 luni (1 Jul 2016)

Presedintele Klaus Iohannis a aratat in discursul sau ca ceremonia de declarare a capacitatii operationale initiale a Comandamentului Diviziei Multinationale Sud-Est si a capacitatii operationale finale a unitatii NATO de intregrare a fortelor are loc in contextul pregatirii Summit-ului NATO de la Varsovia, de saptamana viitoare.

Klaus Iohannis a mentionat ca in anul 2015, am asistat la amplificarea si multiplicarea provocarilor de securitate, la adresa spatiului euro-atlantic, in special cel european, situatie care continua si in prezent.

"Perpetuarea crizei din Siria, a instabilitatii in regiunea Orientului Mijlociu si Nordul Africii, au favorizat extinderea amenintarii teroriste, relationate ISIL/Daesh in spatiul european", a mai declarat Klaus Iohannis, adaugand ca "situatia din vecinatatea estica a NATO continua sa fie volatila, iar procesul de solutionare a dosarjului ucrainean se deruleaza cu dificultate, pe fondul implementarii partiale si deficitare a Acordurilor de la Minsk.

Potrivit sefului statului, "Summit-ul NATO de la Varsovia este esential pentru consolidarea securitatii si apararii colective, dupa implementarea Planului de actiune pentru cresterea capacitatii operationale, stabilit la Summitul din 2014".

"Pozitia Romaniei la Summitul NATO din acest an de la Varsovia este in favoarea armonizarii intereselor comune de securitate si aparare, in spiritul solidaritatii si coeziunii Aliate, dar de o maniera echilibrata pe cele doua flancuri, estic si sudic, si pe cele doua dimensiuni, nordica si sudica, ale Flancului Estic. Ne dorim mentinerea regiunii Marii Negre in procesele de reflectie si de luare a deciziilor actuale si viitoare ale Aliantei legate de continuarea adaptarii NATO pe termen lung", a mai declarat presedintele Klaus Iohannis.

"O astfel de pozitie corespunde principiilor "28 pentru 28", respectiv "abordare de tip 360 de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro