Iohannis refuza cota de refugiati. Ce urmeaza

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a primit mandat sa nu accepte cote obligatorii de refugiati, la Consiliul JAI, care va discuta propunerea Comisiei Europene pe 14 septembrie. In al doilea rand, este vorba de o solidaritate europeana, iar Romania si-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci si prin oferta de a primi un numar mare, pentru noi, de refugiati, ceea ce nu consideram ca este o solutie sau oportun sa vorbim de cote obligatorii, calculate intr-un mod foarte birocratic, contabiliceste, as putea spune, fara a consulta statele membre", a comentat Iohannis. Sunt amprentati si fotografiati, apoi li se elibereaza un document temporar de identitate care atesta calitatea de solicitant de azil si dreptul de a sta pe teritoriul Romaniei pana la ramanerea definitiva a deciziei privind cererea de azil.

acum 96 luni (10 Sep 2015)

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a primit mandat sa nu accepte cote obligatorii de refugiati, la Consiliul JAI, care va discuta propunerea Comisiei Europene pe 14 septembrie.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, ca mandatul Romaniei la Consiliul JAI din 14 septembrie va fi sa nu accepte cote obligatorii de refugiati, adaugand ca nu este oportun si nu este o solutie sa fie stabilite astfel de cote si ca este nemultumit de anuntul Comisiei Europene. "Din partea Romaniei, va participa ministrul de Interne (Gabriel Oprea), cu care am avut o discutie in aceasta dimineata, iar mandatul ministrului de Interne la conferinta JAI este sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii", a spus Iohannis. Este vorba de oameni, si nu de piese care trebuie numarate, vorbesc de imigrantii care vin in Europa. In al doilea rand, este vorba de o solidaritate europeana, iar Romania si-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci si prin oferta de a primi un numar mare, pentru noi, de refugiati, ceea ce nu consideram ca este o solutie sau oportun sa vorbim de cote obligatorii, calculate intr-un mod foarte birocratic, contabiliceste, as putea spune, fara a consulta statele membre", a comentat Iohannis.

Explicatiile autoritatilor

Romania s-a angajat sa preia 17.85 de refugiati, insa Comisia Europeana a atribuit Bucurestiului o cota de 6.351. Propunerea Comisiei Europene trebuie sa treaca, insa, de votul statelor membre, in Consiliul Afaceri Interne (JAI) din 14 septembrie, unde e nevoie de majoritate calificata la vot - 55% din voturi.

Ce va face, insa, Romania daca propunerea cu care nu este de acord va fi aprobata? Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a sustinut ca nu sunt prevazute sanctiuni pentru statele care nu pot primi refugiati, conform cotelor. Statele care nu pot prelua refugiati vor trebui sa plateasca o compensatie de 0,002% din PIB, dar si acest element este supus discutiei si negocierii statelor membre", a explicat Aurescu. <... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro