Iohannis la Bruxelles. Ce cauta presedintele si ce poate gasi?

Un exemplu asupra a ce se doreste sa se faca, foarte repede, este recenta decizie a Comisiei de a aproba cele 300 de milioane de euro pentru finalizarea Autostrazii Soarelui...Nu va fi vorba despre orice proiecte, ci despre cele strategice, situatie in care Presedintele Romaniei va putea prezenta angajamentul tarii noastre de a duce, in fine, la bun sfarsit proiectele de conectare cu Europa. Exact ce se va intampla in domeniul apararii unde, din surse multiple, presiunea a fost atat de mare, incat onorabilii nostri lideri politici, amenintati de alternativa disparitiei de pe scena, au fost cuprinsi brusc de entuziasm si de dorinta de a lucra in acord cu angajamentele fata de NATO.

acum 57 luni (15 Jan 2015)

>

Numai ca, asa cum mentionam in materialele publicate zilele trecute, nu mai e timp si nici nimeni nu mai asteapta vizite de politete incheiate cu declaratii amabile de presa. De care putem profita mult, caci schimbarea de paradigma creaza cu certitudine posibilitati de joc extrem de importante pentru statele din centrul si estul Europei si, din considerente evidente, pentru acelea situate pe grantia cu viitoarea Uniune Eurasiatica. Saracia vazuta ca o deficienta majora de securtate, ca o problema majora de stabilitate si care conditioneaza orice discutie realista asupra posibilitatii de a creste nivelul increderii in proiectul comun. Fondurile de coeziune si structurale vor fi suplimentate si se vor gasi solutii mai directe (as spune si mai inteligente ca pana acum) pentru sustinerea proiectelor majore din estul european. Un exemplu asupra a ce se doreste sa se faca, foarte repede, este recenta decizie a Comisiei de a aproba cele 300 de milioane de euro pentru finalizarea Autostrazii Soarelui...Nu va fi vorba despre orice proiecte, ci despre cele strategice, situatie in care Presedintele Romaniei va putea prezenta angajamentul tarii noastre de a duce, in fine, la bun sfarsit proiectele de conectare cu Europa. Proiect, daca va mai amintiti, criticat amarnic de fostul Presedinte al Romaniei, dar devenit acum prioritate politica esentiala in contextul relatiei tensionate cu Rusia si incertitudinilor permanente legate de tranzitul prin Ucraina.

Mare atentie, foarte rapid va fi discutat in Parlamentul European o propunere legislativa esentiala a Comisiei Europene vizand infiintarea Fondului European pentru Investitii Strategice (EFSI): ei stiu care le sunt propunerile pentru finantarea de proiecte strategice, dar Romania are propria sa lista de negociere in acest sens?

Dar, alaturi de toate acestea, este posibil ca Presedintele Romaniei sa vorbeasca si despre urmari posibile a unei idei politice al carei succes a fost primit extrem de p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro