Iohannis l-a trecut in rezerva pe Florian Coldea. "Nu e bine ca serviciile sa se amestece in politica". Ce mesaj a avut seful statului pentru PSD si ALDE
Este nevoie sa se implice si unii, si altii, in aceste comisii, fiindca o data sunt unii la Putere, peste cativa ani sunt altii la putere, dar serviciile secrete raman, procedurile raman si, in definitiv, cred ca toti romanii isi doresc ca serviciile secrete sa fie bine conduse si sa garanteze partea lor de securitate nationala. Vom avea o majoritate care vrea sa impuna legea majoritatii, indiferent de ce se discuta, care va vrea sa dovedeasca ca face jocurile in Parlament, care va dori sa albeasca dosarele celor incriminati sau vom avea o majoritate matura, care intelege ca Romania este numai una si care va veni langa Presedinte pentru ca, impreuna, sa garanteze securitatea nationala, statul de drept si impreuna sa dovedim ca Romania este sigura pentru cetatenii ei si este o natiune puternica in corul celorlalte natiuni.
Declaratia presedintelui:
Klaus Iohannis: "Tocmai am semnat cele doua decrete care il privesc pe generalul Coldea de la SRI.
In aceste zile, s-a discutat mult in spatiul public, dar si in Parlament, despre serviciile secrete.
Aceste discutii la prima vedere poate ar parea contraproductive, dar eu cred ca este bine ca in aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul si rolul lor in sistemul de securitate nationala. S-a discutat, de asemenea, despre controlul parlamentar, si bine ca s-a discutat. Pentru ca serviciile secrete sa isi faca treaba bine si pentru ca politicienii sa isi faca treaba bine este important sa trasam cel putin doua linii rosii. Sau, mai simplu spus, daca e bine sau nu e bine ca serviciile secrete sa se amestece in politica. Parerea mea e ca nu este bine sa fie lasate serviciile secrete sa se amestece in politica.
Cealalta, a doua linie rosie, trebuie sa defineasca cat de mult si cum se pot implica politicienii in treaba serviciilor secrete sau, in traducere libera, cum e cu politizarea serviciilor secrete.
Daca vrem sa avem servicii secrete puternice, care isi fac treaba bine, si politicieni care sunt linistiti si multumiti de felul cum relationeaza cu serviciile secrete, este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient si transparent. Pentru a avea un astfel de control parlamentar, este nevoie de negocieri puternice, intre Putere si Opozitie. Este nevoie sa se implice si unii, si altii, in aceste comisii, fiindca o data sunt unii la Putere, peste cativa ani sunt altii la putere, dar serviciile secrete raman, procedurile raman si, in definitiv, cred ca toti romanii isi doresc ca serviciile secrete sa fie bine conduse si sa garanteze partea lor de securitate nationala. Aceste lucruri ar fi bine sa le ia in discutie noul Parlament si sa le lamureasca. Impreuna cu consilierii mei, am numarat inca o d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro