Iohannis in presa straina: Romania actioneaza ca si cum ar fi deja membra a zonei Schengen

Iohannis in presa straina: Romania actioneaza ca si cum ar fi deja membra a zonei Schengen

Intrebat cum ar sfatui publicul si institutiile romanesti sa promoveze o "imagine corecta si obiectiva" a Romaniei in strainatate, Iohannis respinge sugestia The European Times ca la nivelul publicului european ar exista o "imagine preponderent negativa si profund distorsionata a Romaniei si romanilor", insa recunoaste ca "lupta impotriva stereotipurilor si prejudecatilor nu este deloc usoara". "Romanii care traiesc in strainatate demistifica aceste mituri prin comportamentul lor decent si cinstit si prin munca lor onorabila", da asigurari seful statului, subliniind ca "exista multi romani care au devenit dovada vie a increderii, profesionalismului si excelentei in diverse domenii, in statele in care muncesc, la ale caror prosperitate si dezvoltare contribuie".

acum 91 luni (9 Jul 2015)

Intrebat ce trebuie sa faca Romania pentru a fi acceptata in zona Schengen, Klaus Iohannis spune ca au fost indeplinite de mai multi ani criteriile tehnice de aderare la Schengen, insa "au existat decizii politice ale unor state care au condus la amanarea aderarii".

"Vom continua sa facem toti pasii necesari pentru a ajunge la o solutie pozitiva la nivel politic", subliniaza presedintele roman, adaugand ca "Romania actioneaza ca si cum ar face deja parte din zona Schengen".

El a mai spus ca a decis ca in primele sase-sapte luni de mandat sa se implice, prin mediere si negocieri cu partidele politice, in elaborarea si imbunatatirea legislatiei electrorale: "Fara o noua baza, mai solida, nu ne putem astepta la alte rezultate decat cele la care suntem martori acum".

Despre "contextul geopolitic actual", seful statului roman spune ca "este foarte sensibil", dar da asigurari ca a tinut cont de "particularitati" in elaborarea Stategiei Nationale de Aparare, exemplificand cu conflictele inghetate din regiune, conflicte active si deteriorarea relatiilor dintre NATO si Federatia rusa.

Intrebat cum ar sfatui publicul si institutiile romanesti sa promoveze o "imagine corecta si obiectiva" a Romaniei in strainatate, Iohannis respinge sugestia The European Times ca la nivelul publicului european ar exista o "imagine preponderent negativa si profund distorsionata a Romaniei si romanilor", insa recunoaste ca "lupta impotriva stereotipurilor si prejudecatilor nu este deloc usoara".

"Romanii care traiesc in strainatate demistifica aceste mituri prin comportamentul lor decent si cinstit si prin munca lor onorabila", da asigurari seful statului, subliniind ca "exista multi romani care au devenit dovada vie a increderii, profesionalismului si excelentei in diverse domenii, in statele in care muncesc, la ale caror prosperitate si dezvoltare contribuie".

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro