Iohannis, dupa intalnirea cu ambasadorii straini: Romania va continua sa se implice in rezolvarea crizei refugiatilor. Astept mai mult de la mecanismele UE
Declaratia sustinuta de presedintelui Klaus Iohannis, dupa intalnirea anuala cu ambasadorii straini acreditati la Bucuresti: In urma cu un an, am afirmat in fata dumneavoastra angajamentele de politica externa ale Romaniei, nu doar in termeni de obiective majore, ci si in sensul principiilor de conduita pe care le asumam. Prin adoptarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii in iunie 2015, Romania si-a conturat clar si predictibil cadrul in care opereaza in materie de securitate nationala, dar mai cu seama s-a definit pe sine ca stat in raport cu propriii cetateni, in raport cu aliatii si partenerii sai internationali, in regiune si in ansamblul politicii internationale. Romania este puternica in hotararea sa de a fi o sursa de stabilitate si democratie intr-o regiune complicata, in consecventa si predictibilitatea actiunilor sale in raport cu partenerii externi si in loialitatea fata de valori si principii. Am inceput, de asemenea, sa dezvoltam dimensiunea economica si investitionala a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, sa conturam o agenda solida in domeniul securitatii energetice, precum si o serie de obiective ambitioase in materie de cercetare, inovare si educatie. Ne dorim ca romanii din diaspora sa beneficieze de libertatea si posibilitatea de a-si pastra identitatea, sa se bucure de dreptul de a munci si de a trai acolo unde doresc, sa beneficieze fara discriminare de rezultatele muncii lor, in acord cu intelegerile internationale aplicabile.
Declaratia sustinuta de presedintelui Klaus Iohannis, dupa intalnirea anuala cu ambasadorii straini acreditati la Bucuresti:
In urma cu un an, am afirmat in fata dumneavoastra angajamentele de politica externa ale Romaniei, nu doar in termeni de obiective majore, ci si in sensul principiilor de conduita pe care le asumam.
Prin adoptarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii in iunie 2015, Romania si-a conturat clar si predictibil cadrul in care opereaza in materie de securitate nationala, dar mai cu seama s-a definit pe sine ca stat in raport cu propriii cetateni, in raport cu aliatii si partenerii sai internationali, in regiune si in ansamblul politicii internationale. Romania puternica in Europa si in lume, asa cum am intitulat Strategia Nationala de Aparare, nu este un deziderat care ne priveste doar pe noi, la noi acasa, ci un angajament de politica externa in sine. Romania este puternica in hotararea sa de a fi o sursa de stabilitate si democratie intr-o regiune complicata, in consecventa si predictibilitatea actiunilor sale in raport cu partenerii externi si in loialitatea fata de valori si principii.
Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana au fost, sunt si vor ramane pilonii fundamentali pe care se construieste politica externa a Romaniei.
Am afirmat de la bun inceput ca imi doresc ca Romania sa fie nu doar un beneficiar, ci si un furnizor de securitate in regiune, sa-si intareasca profilul si sa-si consolideze rolul in interiorul NATO si al Uniunii Europene. Organizarea la Bucuresti a reuniunii care a adus la un loc liderii tuturor statelor europene din flancul estic si care a prefigurat summitul NATO de la Varsovia din vara acestui an, intalnirile pe care le-am avut cu omologii mei din tarile membre ale Uniunii, dar si din vecinatate, au venit in acest sens. Acesta a adus cu sine redescoperirea dialogului, intarirea principiil... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro