Iohannis a vizitat Centrul de la Magurele: O tara poate depasi situatiile de criza economica investind bani in cercetare si educatie

Iohannis a vizitat Centrul de la Magurele: O tara poate depasi situatiile de criza economica investind bani in cercetare si educatie

"Am vizitat recent Centrul de Cercetare ELI-NP de la Magurele, din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", unde se va construi cel mai performant laser din Europa. Cred ca este important pentru toate generatiile care vin sa isi aduca aminte ca Romania a avut cercetare, a avut o resursa umana extraordinar de importanta, capacitatea din colectivul de aici de a avea cea mai importanta performanta si capacitatea de a dezvolta proiecte novatoare si practic toata aceasta infrastructura, in primul rand umana si dupa aceea materiala - traditie, scoala, vorbesc inclusiv de universitati, de mediul academic", a spus premierul Victor Ponta.

acum 112 luni (21 Feb 2015)

"Am vizitat recent Centrul de Cercetare ELI-NP de la Magurele, din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", unde se va construi cel mai performant laser din Europa. O tara poate depasi situatiile de criza economica investind bani in cercetare si educatie, domenii-cheie datorita carora apar meserii si locuri de munca noi. Acesta este primul laser de mare putere din Romania, cel mai puternic laser din Europa si al doilea din lume.

Centrul inaugurat marti deruleaza un program de configurare si pregatire a experimentelor de fizica nucleara care se vor desfasura, incepand cu 2018, in cadrul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), a anuntat Ministerul Educatiei.

Proiectul european ELI-NP va fi cel mai mare centru de cercetare nucleara din estul Europei, care urmeaza sa se finalizeze in 2018. Recent, constructia ELI-NP a fost amanata din cauza unui aviz al Apelor Romane care a intarziat aproape un an de zile, motiv pentru care graficul lucrarilor va fi refacut, potrivit directorului proiectului, prof.

Proiect blocat de birocratia romaneasca

"Adevarul" a relatat in exclusivitate in august cum birocratia din Romania a pus in pericol cel mai mare proiect stiintific din estul Europei: Laserul de la Magurele.

Proiectul laserului de la Magurele, cel mai mare din estul Europei, risca sa piarda cel putin 100 de milioane de euro din cauza unui aviz asteptat din octombrie 2013 de la Apele Romane.

Practic, dezvoltatorul proiectului, Strabag SRL, a asteptat un aviz de la "Apele Romane" pentru inceperea forajelor necesare pentru 1.080 de pompe geotermale menite sa asigure energia uriasa de care are nevoie un astfel de centru de cercetare pentru a functiona.

"Toata lumea a aflat in Romania si Europa despre platforma de la Magurele ca despre locul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro