Iohannis a respins modificarile Codului Silvic. Avertismentul presedintelui: "Noul Cod ar putea accelera taierea padurilor"

Iohannis a respins modificarile Codului Silvic. Avertismentul presedintelui:

Ce alte prevederi sunt incluse in noul Cod Proiectul mai stabileste ca suprafata maxima care face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier este de maximum 250 de metri patrati, in cazul proprietatilor mai mari de cinci hectare si de maximum 5% din suprafata proprietatii forestiere, dar nu mai mare de 200 de metri patrati daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica de cinci hectare. Experti - legea incalca normele UE Experti contactati de Adevarul au mai reclamat si prevederile articolului 60, paragraful 5, la litera f, unde Noul Cod Silvic prevede ca "un operator economic, sau un grup de operatori nu pot achizitiona sau procesa mai mult de 30% din volumul fiecarei specii cu destinatie industrial, cantitate care este calculata ca media exploatatiilor din ultimii 3 ani asa cum reiese din documentele comerciale de autorizare a exploatatiilor la nivel national, indiferent de forma de proprietate".

acum 66 luni (24 Mar 2015)

Presedintele Iohannis a semnat, luni, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Codului Silvic.

Una dintre criticile presedintelui face referire la un alineat nou al Codului Silvic, prin care alesii vor sa oblige proprietarii de fond forestier de peste 10 hectare sa intocmeasca amenajamente silvice.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Mediului la data adoptarii proiectului de catre Camera Deputatilor, suprafata totala a proprietatilor forestiere de sub 10 hectare este de 500.000 de hectare. Ministerul a laudat, insa, la acea data punctele criticate de Iohannis si a subliniat ca, in noul Cod Silvic, "devine prioritara administrarea micilor proprietati forestiere de pana la 10 hectare".

Iohannis mai atrage atentia si asupra faptului ca mai multe categorii de terenuri vor putea fi scoase din fondul forestier, pin derogare de la regimul general. "Apreciem ca se confera un avantaj anumitor categorii de beneficiari (proprietarii de retele de energie din surse regenerabile, proprietarii de parcuri recreative, tematice sau educationale), avantaj ce ar putea sa intre in sfera notiunii de ajutor de stat". In caz contrar, respectiva masura poate institui un avantaj in favoarea ocoalelor silvice, avantaj care poate reprezenta ajutor de stat", se arata in textul cererii de reexaminare.

Astfel, la ultimul punct din cele denuntate de Iohannis, presedintele arata ca introducerea dreptului de preemtiune pentru producatorii din industria mobilei, la cumpararea de masa lemnoasa, aduce atingere "principiilor libertatii economice si contractuale, ca fundamente esentiale ale economiei de piata".

La o saptamana dupa adoptarea noului Cod Silvic, fostul ministru PNL delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a declarat pentru "Adevarul" ca dreptul de preemtiune nu se poate pune in practica. Proiectul pe care l-am negocit cu prim-ministrul Vic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro