Iohannis a promulgat noul Cod Fiscal. Principalele modificari

Pentru microintreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile in care trebuie sa se incadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, si s-a introdus un sistem diferentiat de cote de impozitare, intre 1% si 3%, pentru stimularea infiintarii de locuri de munca si pentru o distribuire mai echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu salariati si cele fara. Astfel, noile cote de impozitare, valabile de la 1 ianuarie, sunt de 1% pentru microintreprinderile cu peste 2 salariati (inclusiv), de 2% pentru cele cu un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati, de la 3% cota generala de impozitare a veniturilor pe aceasta categorie de firme.

acum 73 luni (31 Dec 2015)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, ultima zi a anului, noile reglementari privind Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Astfel, potrivit noului Cod fiscal, anul 2016 incepe cu reduceri de preturi la produse si servicii in urma scaderii cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, cu reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar aduce si scumpiri la impozitele pe locuinte si terenuri.

Cea mai importanta masura de relaxare fiscala pentru anul viitor vizeaza reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care ar trebui sa conduca la scaderea preturilor cu 3,33%, daca se transmite integral.

Totodata, taxa va scadea, de la 1 ianuarie, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrarile de carti, manuale, ziare si reviste, nivel care se va aplica si pentru evenimentele sportive si culturale, in prezent fiind impusa o cota de 24% pentru acestea.

O cota de TVA de 9% se aplica anul urmator si pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante si catering si furnizarea de apa.

TVA mai mica ar putea antrena si o reducere a preturilor la benzina si motorina de la inceputul anului urmator, insa ulterior acestea depind de evolutia cotatiei petrolului pe pietele externe, in contextul in care statul a mentinut nivelul accizei, dar si supraacciza.

Cursul de schimb in functie de care ar urma sa se calculeze acciza in 2016 este cel utilizat in 2014 si in acest an, de 4,7380 lei/euro, legislatia prevazand si o ajustare a acestuia cu rata inflatiei.

O modificare importanta din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizeaza impozitul pe dividende, care va scadea de la 16% la 5% si se va aplica pentru castigurile aferente acestui an, urmand ca din 2017 sa se adauge o cota de 5,5% datorata la bugetul de asigurari de sanatate, baza de calcul fiind plafonata superior la de cinci ori salariul mediu pe economie.

... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro