Inviere sau reincarnare? Detaliile unei dileme care aprinde imaginatia oamenilor si-i intarata pe teologi

Inviere sau reincarnare? Detaliile unei dileme care aprinde imaginatia oamenilor si-i intarata pe teologi

Sondajele de opinie din ultimii ani arata ca, de fapt, romanii traiesc intr-o foarte ciudata duplicitate atunci cand vine vorba despre credinta lor. "De vina pentru aceast haos de constiinta - caci asta este acum in mintea romanilor - e de vina si perioada comunista, care a scos complet religia din educatie, dar si atitudinea gresita de dupa 1989, cand ortodoxia ne-a fost varata pe gat cu forta. Diferenta fundamentala dintre cele doua curente este aceea ca, in vreme ce in teoria reincarnarii numarul de suflete este finit, iar fiecare suflet "se plimba" dintr-un corp in altul, experimentand o infinitate de vieti si de senzatii (inclusiv existenta animala), in conceptul teologic al invierii (specific crestinismului), numarul de suflet este infinit, iar fiecare dintre acestea experimenteaza o singura data intruparea.

acum 55 luni (24 Jun 2016)

Sondajele de opinie din ultimii ani arata ca, de fapt, romanii traiesc intr-o foarte ciudata duplicitate atunci cand vine vorba despre credinta lor. Astfel, potrivit unui sondaj facut de IRES in urma cu doi ani, desi 83% din romani se considera crestini pana-n maduva oaselor, 65% cred si in deochi, cu toate ca acest din urma concept este considerat pagan de catre biserica. In vreme ce 78% dintre cei intervievati au spus un da raspicat ideii ca invierea mortilor este credibila, 62% dintre respondentii din acelasi esantion au spus ca au convingerea ca si reincarnarea este un concept cat se poate de adevarat.

Evident, in esenta, asta arata cat de aproximativa este (si) educatia teologica a romanilor , care nu reusesc sa faca, in marea lor majoritate, diferenta intre cele doua concepte religioase complet diferite. Explicatiile sociologice a "haosului de constiinta"

Sociologul Iulian Mihailov crede ca aceasta confuzie intre cele doua concepte vine din faptul ca, decenii la rand, educatia religioasa a romanilor a fost interzisa de statul comunist, dupa care a fost directionata doar catre o singura confesiune: cea ortodoxa. Orele de religie nu trebuie insa sa fie centrate pe partea dogmatica, ci pe istoria religiilor si pe esenta filosofiei fiecareia credintele majore existente", este de parere sociologul Iulian Mihailov.

"De vina pentru aceast haos de constiinta - caci asta este acum in mintea romanilor - e de vina si perioada comunista, care a scos complet religia din educatie, dar si atitudinea gresita de dupa 1989, cand ortodoxia ne-a fost varata pe gat cu forta.

El ne-a mai explicat si ca libertatea de constiinta statuata de constitutie va putea fi garantata cu adevarat de-abia atunci cand in scoli vor fi tratate in mod egal toate curentele fiosofice si religioase.

"Cred ca aici ar putea fi vorba, de fapt, despre o disciplina de studiu noua. Ca atei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro