Investitorii straini: Contributia angajatilor la Pilonul II ar trebui sa creasca din nou spre 6%

Investitorii straini: Contributia angajatilor la Pilonul II ar trebui sa creasca din nou spre 6%

Asociatia, ai carei membri angajeaza aproximativ 200.000 de persoane, este ingrijorata de posibilele masuri de politica publica privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni si de lipsa de transparenta in care acestea sunt analizate si promovate. FIC a transmis Guvernului, impreuna cu Camera de Comert Americana in Romania, un document de pozitie in care a explicat pe larg argumentele tehnice pentru mentinerea actualului sistem de economisire si si-a exprimat disponibilitatea la dialog pe aceasta tema.

acum 13 luni (16 May 2018)

Asociatia, ai carei membri angajeaza aproximativ 200.000 de persoane, este ingrijorata de posibilele masuri de politica publica privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni si de lipsa de transparenta in care acestea sunt analizate si promovate. In acest context consideram ca pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esentiale pentru ca angajatii de astazi sa-si poata mentine un nivel de trai satisfacator la sfarsitul vietii active", transmit FIC.

Toate studiile de specialitate arata ca in jurul anului 2040 piramida demografica a Romaniei va fi de asa natura incat va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiti pe termen lung, va putea prelua o parte din aceasta povara financiara.

In opinia FIC, reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificata de evolutiile datoriei publice sau ale deficitului. Mediul de afaceri din Romania a atras atentia, in ultimii 5 ani, ca politicile publice in care scaderile de taxe si cresterile cheltuielilor sunt masuri simultane, poate fi un mix destabilizator.

"Banii economisiti de angajatii de astazi reprezinta nu doar o asigurare pentru viitor, ci sunt si o sursa importanta de finantare a economiei si investitiilor in prezent. Cei 42 miliarde de lei acumulati pana acum in Pilonul II sunt investiti in proportie de 92% in Romania.

Asociatia considera ca exista o tendinta generala a autoritatilor de a aborda insuficient de dinamicile pe termen lung si de a impinge rezolvarea unor probleme complexe in viitor, pentru a-si dedica atentia doar asupra acelor teme care sunt presante astazi. Totusi, sistemele de pensii sustenabile se construiesc in decenii si FIC incurajeaza autoritatile sa mentina cursul inceput acum zece ani pentru ca experienta si calculele dovedesc ca aceasta este decizia corecta.

FIC a transmis Guvernului, impre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro