Investitiile lui Erdogan in construirea de moschei in Europa

Investitiile lui Erdogan in construirea de moschei in Europa

> In aceasta perioada, cand Erdogan si partidul sau AKP se simt amenintati (dupa alegerile din 7 iunie nu s-a reusit construirea unei majoritati pentru formarea unui guvern), Erdogan a anuntat noi alegeri parlamentare pentru data de 1 noiembrie 2015. Cu toate ca aceasta moschee era poate mai indreptatita sa fie construita de Sultan cand Tarile Romane se aflau sub suzeranitatea Imperiului, cei de la Constantinopol, mult mai inspirati decat Presedintele de azi nu au gasit motive rationale pentru construirea unui lacas de cult musulman intr-un oras fara musulmani.

acum 65 luni (23 Aug 2015)

>

In aceasta perioada, cand Erdogan si partidul sau AKP se simt amenintati (dupa alegerile din 7 iunie nu s-a reusit construirea unei majoritati pentru formarea unui guvern), Erdogan a anuntat noi alegeri parlamentare pentru data de 1 noiembrie 2015. In toata aceasta perioada, liderul de la "Casa Alba" din Ankara se razboieste cu kurzii si se infatiseaza ca un aparator al democratiei in lupta cu Statul Islamic.

Revenind la semnalul tras de cotidianul albanez Zer din Pristina cu privire la construirea unei moschei in Kosovo citim: milioane de euro curg din Turcia catre Kosovo, "prin trasee ilegale, ocolind bancile". Conform cotidianului, milioane de euro sosesc in Kosovo insa nu in sprijinul economiei sau fondurilor pentru investitii ci pentru reconstructia structurilor religioase: "cele mai multe dintre investitii expun fara indoiala, o mare spalare de bani pe care Erdogan o organizeaza prin Kosovo".

Zeci de noi moschei din Kosovo, precum si renovarea tuturor celor "construite in timpul Imperiului Otoman", sunt finantate printr-un singur mare donator, Agentia Turceasca de Cooperare si Coordonare TIKA, precizeaza ziarul. De asemenea, se subliniaza faptul ca agentia functioneaza in subordinea guvernul turc si este direct gestionata de catre ambasada din Pristina. Printre informatiile oferite se afla si o lista a rapoartelor Bancii Centrale din Kosovo conform careia TIKA a investit mai putin de trei milioane de euro din 2009 pana in 2014 - in afara de cele 1,2 milioane investite in moscheea Sinan Pasa din Prizren.

Incepand cu 2011 pana in prezent TIKA si alti cativa investitori turci au renovat aproximativ 30 de moschei si alte structuri religioase "din perioada otomana." In articol este mentionat si faptul ca TIKA este scutita de la plata impozitelor din Kosovo si are numai angajati din Turcia. Pe atunci prim-ministrul Erdogan a spus ca cele doua culturi, cea din Turcia si cea din Kosovo, pot fi diferite insa cetatenii lor fac... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro