Investitii ineficiente din bani publici, competitivitate scazuta

Investitii publice facute de mantuiala, fara a fi evaluate din punct de vedere economic, care nu sunt supravegheate si care de multe ori sunt incepute si abandonate din lipsa finantarii. In documentul executivului comunitar se spune ca, in ciuda acestui fapt, contributia investitiilor la competitivitatea globala si potentialul de crestere este afectata de instabilitatea gradului de prioritate acordat de-a lungul timpului investitiilor publice, care reprezinta aproape 20% din totalul investitiilor (sau 5% din PIB).

acum 79 luni (13 Mar 2015)

Investitii publice facute de mantuiala, fara a fi evaluate din punct de vedere economic, care nu sunt supravegheate si care de multe ori sunt incepute si abandonate din lipsa finantarii.

Citeste si: De ce nu s-a mai investit in economia romaneasca

Romania are probleme in ceea ce priveste evaluarea si supravegherea investitiilor publice si aprobarea la timp a bugetelor de stat, este una din concluziile unui raport al Fondului Monetar International (FMI). Si in raportul de tara al Romaniei pe 2015 al Comisiei Europene se subliniaza ca: "In ceea ce priveste cheltuielile, exista inca ineficiente semnificative care afecteaza poten-tialul de crestere al Romaniei".

Raportul arata ca unele proiectele de investitii finantate la nivel national nu sunt pregatite temeinic, nu au o justificare economica si nu dispun de finantare constanta. De exemplu, desi nu exista nici o garantie ca Bruxelles-ul va returna intreaga suma, Executivul a decis sa aloce 1,42 miliarde de lei din venituri obtinute din privatizare, pentru rambursarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii fondurilor UE.

Citeste si: UE: Proprietarii companiilor si fondurilor de investitii, trecuti in registre publice pentru combaterea spalarii banilor

"Trebuie precizat ca beneficiarii a 70% din fondurile europene alocate Romaniei sunt autoritatile centrale si locale. Guvernul a decis sa reduca aceste investitii, fara a tine cont de efectul lor multiplicator in economie, doar pentru a pastra la un nivel scazut deficitul bugetar", spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. La randul sau, Gheorghe Ialomitianu subliniaza faptul ca: "Executia bugetara pe primele doua luni din 2015 arata ca investitiile publice au scazut cu un miliard de lei comparativ cu perioada similara a lui 2014".

Dezvoltarea infrastructurii, o provocare

Raportul de tara indica un deficit de 1,5% din PIB in 2015, valoare ce este in concordanta... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro