Investigatie. Traseul fermelor de blana, din Occident inspre Romania

Peste 80% din productia de blana e obtinuta de la animale crescute in ferme, iar anual se estimeaza ca, la nivel global, se ucid 100 de milioane de animale. Un institut de cercetare german a gasit pe hainutele cu blana pentru copii concentratii de sustante cancerigene de sute, chiar mii de ori mai mari decat limitele legale. Afacerea era de inspiratie sovietica.Mai tarziu, in 1981, s-a infiintat o structura separata, destinata acestor animale: Statiunea de Cercetare si Productie pentru Animale de Blana, care se afla in incinta Statiunii de Cercetari Zootehnice Targu - Mures. In 1995, Olanda a fost prima tara europeana care a interzis fermele de vulpi, iar doi ani mai tarziu cele de chinchila."In mare, am ales Romania dupa ce am fost si in Polonia, unde legile nu sunt insa atat de simple si se incearca interzicerea bransei, la fel ca in Olanda, Danemarca, Franta s.a.m.d.", explica un reprezentant al companiei olandeze AJT FARMING SRL, detinuta de olandezul Thomassen Jos Nicolaas Josephus Hubertus, in varsta de 42 de ani.

acum 94 luni (5 Apr 2015)

Industria blanurilor este tot mai criticata in Occident pentru modul in care trateaza animalele si poluarea generata.

TOTB.ro a publicat o investigatie in care arata cum se adapteaza afaceristii din domeniul blanurilor, de ce aleg sa vina in state precum Romania si cum de o industrie care nu raspunde unor nevoi practice continua sa aiba succes mondial. Din cand in cand, linistea e rupta de cate o masina care trece pe soseaua principala, de la care ne-am abatut. Fetele celor doi activisti sunt luminate de telefoanele mobile pe care le seteaza ca sa-si poata da semnale sau, daca le e amenintata viata, sa cheme politia.

Sunt alaturi de membrii unui grup finlandez care investigheaza conditiile din ferme de animale crescute pentru a-i hrani sau pentru a-i imbraca pe oameni. Acum mergem intr-o ferma cu animale crescute pentru blana, care se nasc, traiesc si mor electrocutate intr-o cusca mare cat sa poata fi imbratisata de un om.

Sirurile de custi cu animale pufoase nu sunt imprejmuite de niciun gard. Un deget apasa pe un buton si se stinge viata al carei destin a fost decis de la nastere.

Peste 80% din productia de blana e obtinuta de la animale crescute in ferme, iar anual se estimeaza ca, la nivel global, se ucid 100 de milioane de animale. Finlanda e al doilea producator mondial de blana de vulpe, dar si un mare producator de nurci. Sacrifica in fiecare an vreo 4 milioane de vulpi, crescute in special in vestul tarii, pe zonele de coasta.

Sustinatorii fermelor de blana argumenteaza ca aceasta afacere aduce dezvoltare economica - bani si locuri de munca pentru comunitatile locale.

Criticii atrag atentia ca, dintre toate industriile vestimentare, productia de blana genereaza cele mai multe gaze cu efect de sera. Studiile arata ca producerea unei haine din blana naturala este de 4 ori mai nociva pentru mediu decat in cazul unei haine din blana artificiala. Reziduurile create in fermele de animale ajung in panza freati... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro