INVESTIGATIE: Microhidrocentrale ridicate pe ultimul rau salbatic din Carpati
Investitorul - o firma care comercializeaza piese auto Firma care a inceput deja defrisarile in zona pentru a pregati ridicarea microhidrocentralelor poarta numele de ABI Automotion SRL (fosta denumire e Speedy Driver) si are ca obiect principal de activitate, potrivit datelor de la Registrul Comertului si propriului site, "comertul cu amanuntul de piese si accesorii pentru autovehicule". Contactati de Romania libera, reprezentantii Universitatii ne-a transmis: "Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului este si un parc natural care propune un plan de dezvoltare ce imbina conservarea patrimoniului natural si cultural si care sustine dezvoltarea socio-economica a comunitatilor din Tara Hategului.(...) Administratia Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului a eliberat un aviz favorabil, cu respectarea stricta a conditiilor de mediu si a principiilor de dezvoltare durabila, pentru realizarea unei singure microhidrocentrale, in intravilanul comunei Salasu de Sus, satul Coroiesti." Albia raului, inchiriata cu 4.791 de lei pe luna Apele Romane, prin Administratia Bazinala de Apa Mures, a incheiat doua contracte de inchiriere cu firma ABI Automotion SRL, pentru doua suprafate din albia raului - una de 98,8 mp si o alta de 123,5 mp.
Dinamitari de versanti, construirea unui drum de la zero, defrisari si posibile modificari ale albiei raului Aceste interventii vor fi facute de o firma privata pe Raul Alb din judetul Hunedoara, de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului.
"Valea Raului Alb a fost identificata ca fiind ultimul rau de munte din Carpatii Romanesti conservat aproape perfect din punct de vedere ecologic, geomorfologic si hidromorfologic, constituindu-se intr-o adevarata comoara naturala cu un mare potential stiintific si turistic," atrag atentia reprezentantii Coalitiei pentru Mediu, care au trimis o scrisoare deschisa Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, cerand suspendarea imediata a proiectului.
Biolog: "Lasam Carpatii muti si sluti"
Un opozant al acestui proiect hidroenergetic - si al altora de acest gen - este un fost consilier al Ministerului Mediului, adica exact institutia in subordinea careia se afla autoritatile de mediu care au aprobat proiectul.
Dejeu, biolog din Cluj Napoca, a documentat pe teren starea mai multor rauri din tara pe care statul a permis ridicarea de microhidrocentrale.
"La procentul de energie regenerabila ne-am depasit din greu tintele si este stupid si criminal ca o tara cu clima continentala, cu rauri cu debite mici, sa se bazeze atat pe hidroenergie. Este la fel de stupid ca si cum s-ar baza Irlanda pe energie solara," acuza biologul, initiator al unei petitii internationale care cere suspendarea proiectului si care a strans, pana pe 16 aprilie, 94.500 de semnaturi din intreaga lume. "Situl este declarat si pentru patru specii de pesti, vidra si rac de ponoare. Raul Alb este situat in plin areal exclusiv al racului de ponoare, specie prioritara de interes comunitar care va fi grav afectata de devastarea ecosistemului acvatic," spune biologul.
Specialistul face referire la unda verde data de statul roman microhidrocentralelor ridicate pe rauri de munte, ca urmare a cerinte... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro