Inventie de Nobel: cum a luat nastere sangele artificial fabricat la Cluj
O echipa de cercetatori de la Facultatea de Chimie a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj a reusit cu succes sa testeze pe animale o solutie de sange artificial unica in lume. In momentul de fata, se foloseste fie sange de la alti donatori, fie un lichid oarecare un pic mai vascos, in acest din urma caz, lichidul se foloseste extrem de rar doar pentru cateva minute pentru a mentine deschise vasele de sange, insa fara un aport de oxigen organele esentiale precum inima, rinichii, creierul se deterioreaza foarte rapid. DE CE ESTE O INVENTIE UNICA IN LUME Daca in 2007, cand au inceput munca de a realiza la Cluj un substitut al sangelui, cercetatorii au experimentat cu retete imprumutate de la alte proiecte, astazi, Radu Silaghi-Dumitrescu poate spune fara urma de dubiu ca solutia gasita este unica in lume din mai multe puncte de vedere.
O echipa de cercetatori de la Facultatea de Chimie a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj a reusit cu succes sa testeze pe animale o solutie de sange artificial unica in lume. "Produsul ar putea fi folosit in locul sangelui in transfuzii, in cazurile de urgenta, in accidente sau operatii unde se pierde o mare cantitate de sange. In momentul de fata, se foloseste fie sange de la alti donatori, fie un lichid oarecare un pic mai vascos, in acest din urma caz, lichidul se foloseste extrem de rar doar pentru cateva minute pentru a mentine deschise vasele de sange, insa fara un aport de oxigen organele esentiale precum inima, rinichii, creierul se deterioreaza foarte rapid. Ceea ce aduce nou produsul nostru este ca transporta oxigenul asa cum o face sangele, este complet steril si poate fi produs in cantitati nelimitate, fiind o substanta de laborator", a declarat intr-un interviu pentru "Adevarul" conferentiar-doctor Radu Silaghi-Dumitrescu, seful echipei de cercetatori, care din 2007 lucreaza la acest proiect. Specialistul a tinut sa precizeze ca produsul dezvoltat nu ar trebui sa ramana in organism mai mult de doua zile, nefiind un inlocuitor permanent al sangelui. "Tinta noastra este supavietuirea intr-un context de soc, de operatie.
DE CE ESTE O INVENTIE UNICA IN LUME
Daca in 2007, cand au inceput munca de a realiza la Cluj un substitut al sangelui, cercetatorii au experimentat cu retete imprumutate de la alte proiecte, astazi, Radu Silaghi-Dumitrescu poate spune fara urma de dubiu ca solutia gasita este unica in lume din mai multe puncte de vedere. "La nivel mondial, dezideratul exista de cativa zeci de ani. Cercetatorul a mai adaugat: "Exista un caz in Africa de Sud unde un produs similar cu ceea ce avem noi aici a fost aprobat pentru uz uman, dar foarte limitat, iar in realitate, din cate stim noi, n-a fost folosit efectiv. Astfel, cercetatorii clujeni sunt convinsi ca au inteles de ce au esuat celel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro