Inventatorul specializat in nanotehnologie care preda arta fotografierii. "Doresti sa o revezi pentru ca vorbeste cu tine"

Inventatorul specializat in nanotehnologie care preda arta fotografierii.

Nicolaie Sburlan (70 de ani) s-a nascut in localitatea Cernatesti, judetul Buzau, iar faptul ca este fiu de preot nu l-a avantajat deloc in perioada comunista, pentru ca nu a putut sa urmeze Facultatea de Teatru si Film, asa cum isi dorea atunci, astfel ca a fost nevoit sa se reorienteze, alegand sa vina la Galati, unde a urmat o scoala de subingineri. A preluat apoi clasa de initiere in fotografie de la Scoala de Arte, pe care o conduce de atunci, sute de copii si tineri fiind scoliti in aceasta frumoasa arta de Nicolaie in ultimii 17 ani.

acum 42 luni (13 Dec 2017)

Nicolaie Sburlan (70 de ani) s-a nascut in localitatea Cernatesti, judetul Buzau, iar faptul ca este fiu de preot nu l-a avantajat deloc in perioada comunista, pentru ca nu a putut sa urmeze Facultatea de Teatru si Film, asa cum isi dorea atunci, astfel ca a fost nevoit sa se reorienteze, alegand sa vina la Galati, unde a urmat o scoala de subingineri. Unchiul meu avea niste poze deosebite, cum se retrageau nemtii, pe care le-am si dat la Muzeul de Istorie din Buzau", isi aminteste dascalul.

A inceput sa faca primele poze pe cand era inca la liceu, cu un aparat Foto Box, ce apartinea unui vecin de pe strada unde locuia, cu care poza liceenii pentru a obtine un venit suplimentar.

Ulterior, la Casa Studentilor din Galati a inceput sa deprinda arta fotografierii cu un aparat Flexaret 5 si un Zorki 4, considerate extrem de performante in anii 70. Nicolaie Sburlan organizase acolo chiar si un mic club foto, unde se facea si film cu pelicula de 8 mm.

"Fotograful este cel care da adancime fotografiei"

A deprins apoi tehnicile de developare, de prelucrare a revelatorului, lucruri care nu prea se gasesc in carti, ci pot fi invatate doar in laboratorul de fotografiere. "Fotografia pleaca de la inima, se duce la creier si de acolo pleaca impulsul care te determina sa apesi pe buton la un anumit moment, cum spunea Eugen Iarovici.

Dupa studentie, s-a angajat ca subinginer la combinatul siderurgic de la Galati, unde a lucrat la departamentul de cercetare metalurgica, unde se ocupa de omologarea cilindrilor pentru laminoare. Alaturi de cativa colegi de munca, a creat un procedeu de plumbuire la cald a tablelor din otel, avand si un brevet patentat in acest sens.

Nicolaie Sburlan alaturi de elevii sai FOTO Nicolaie Sburlan

Inventia s-a si pus in aplicare atunci la laminorul de tabla subtire din combinatul siderurgic, iar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro