Invataturile marilor duhovnici romani. Cum ne pregatim pentru noul an: "Nimic mai alarmant decat Revelionul perpetuu, conturat ca mod de viata"

Invataturile marilor duhovnici romani. Cum ne pregatim pentru noul an:

Intr-una din predicile sale inregistrate, cea de la sluja de Te Deum de Anul Nou 2000, raposatul Mitropolit al Clujului Bartolomeu Anania (1921-2011), supranumit si "Leul Ardealului", le spunea oamenilor sa fie atenti la distorsionarea sarbatorilor, capcanele vremurilor moderne si ce ar trebui sa inseamne, cu adevarat, innoirea. Deci, sa ne gandim ca, trecand un an de zile, foarte mult trebuie sa plangem lui Dumnezeu, ca n-am facut nimic bun si sa-i multumim ca ne-a ajutat cu mila si cu indurarea Lui sa trecem iarasi 365 de zile si sa ajungem pana azi. Parintele Iustin Parvu: "Nu va lasati amagiti de toate nebuniile lumii, care dau navala peste noi" Un alt mare duhovnic iubit de romani, parintele Iustin Parvu (1919 - 2013) de la Manastirea Petru Voda din judetul Neamt, a avertizat, in numeroasele sale predici si discutiile indelungate cu credinciosii, despre gandurile pe care ar trebui sa le avem la inceput de ani.

acum 93 luni (31 Dec 2015)

Intr-una din predicile sale inregistrate, cea de la sluja de Te Deum de Anul Nou 2000, raposatul Mitropolit al Clujului Bartolomeu Anania (1921-2011), supranumit si "Leul Ardealului", le spunea oamenilor sa fie atenti la distorsionarea sarbatorilor, capcanele vremurilor moderne si ce ar trebui sa inseamne, cu adevarat, innoirea.

"Din pacate, exista printre noi destui crestini care sarbatoresc un Craciun fara Iisus, o Boboteaza fara aghiasma, un Sfant Ion fara Ioan si, mai ales, un An Nou intr-un revelion perpetuu, fara sfarsit, condimentat cu narcotice vaporoase, straie impudice si aburi etilici. Nimic alarmant, daca o astfel de petrecere in lant nu s-ar contura ca mod de viata al multora din tinerii nostri de azi, fara nici o aparare legiuita intr-un mediu din ce in ce mai agresiv si mai dizolvant".

In cuvantul sau de invatatura, parintele avertiza: "Paradoxul secolului vitezei, pe care il mosteneste cel in care am intrat, este acela ca, cu cat informatiile si mijloacele de informatie sunt mai rapide si mai sofisticate, cu atat noi, oamenii, ne cunoastem mai putin intre noi. Este nevoie ca oamenii sa se apropie sufleteste si fizic unii de altii, sa nu astepte totul de la televizor si de la internet. Daca vom ajunge sa ne iubim, sa ne uram, sa ne casatorim doar prin internet, atunci ne vom intraina cu desavarsire unii de altii".

"Avem indreptatirea de a ne bucura de un an nou, pentru ca el ne aduce aminte si de innoirea noastra pe dinauntru, cea spirituala, pe langa cea trupeasca. Adevarata innoire este launtrica, iar aceasta innoire nu este numai permanenta ci si cea mai consistenta si cu adevarat mantuitoare. E bine sa retinem acest lucru, mai ales in vremea noastra in care totul este pandit si aproape invadat de superficialitate si frivolitate. Parintele Cleopa: "Cu fiecare an nou sa lasam cate un pacat care ne stapaneste cine stie de cand si sa punem in locul lui o virtute"

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro