Invata alfabetul la 25 de ani, cu alti trei frati in banca: "Mama a murit, iar tata, ramas cu 11 copii, nu ne-a mai lasat la scoala"

Invata alfabetul la 25 de ani, cu alti trei frati in banca:

Urmeaza cursuri de alfabetizare cei care n-au trecut niciodata, in copilarie, pragul unei scoli, sau se straduiesc sa obtina ravnita "diploma de zece clase", cei care "s-au pierdut" in adolescenta, singuri sau impinsi de nevoi. La 14 ani a plecat de acasa si s-a atasat de o familie la care sta si astazi si care l-a sprijinit sa-si vada visul implinit. "Dupa ani de zile de la decesul fratelui am hotarat ca e timpul sa-mi vad de viata mea" Povestile nu se termina la grupa de I-IV, de-abia incep. Pentru ca gustasera din "drogul" invataturii, sau doar pentru ca li se cere peste tot "amarata de diploma de zece clase", s-au intors, de data aceasta fiind decizia lor. De tinerii care-si imprumuta cursurile, se consulta cu privire la referate, se randuiesc sa vina sa stea si in cursul saptamanii cu profesorii de vorba, sa ceara lamuriri, s-au legat si dascalii lor. Nu pot fi in ceea ce priveste materia de nivelul celor de la zi, pentru ca numarul de ore este la jumatate, totul este mult mai condensat.

acum 80 luni (30 Nov 2015)

Urmeaza cursuri de alfabetizare cei care n-au trecut niciodata, in copilarie, pragul unei scoli, sau se straduiesc sa obtina ravnita "diploma de zece clase", cei care "s-au pierdut" in adolescenta, singuri sau impinsi de nevoi. Sunt peste 100 de elevi la Scoala Gimnaziala nr. 1 din Slatina la astfel de cursuri si tot atatea povesti, unele dintre ele care au smuls lacrimi profesorilor ce nu le cunoscusera.

Ziua in care am hotarat sa trecem pragul acestei scoli, nici pe departe cea mai populara scoala din oras, nu putea fi decat una de week-end, pentru ca adultii vin la scoala cand nu alearga sa le puna celor de-acasa paine pe masa. Se straduiesc, in schimb, mai mult decat elevii "de la zi", mult mai convinsi acum, cand au prins poate ultimul tren, ca fara de carte nu se poate. Vin de peste tot din judet: din Bals, din Scornicesti, din Margineni, din Caracal, din Brebeni, din Valea Mare, dar si din afara judetului.

"Am vazut un reportaj cu detinutii care invata si atunci am inceput cautarile"

La grupa de alfabetizare, unde sunt inscrisi 22 de cursanti, in clasele I-IV, care invata simultan, fratii Anca din Margineni (Scornicesti) sunt o prezenta constanta. Doi baieti si doua fete, cel mai mic de 24 de ani, cel mai mare, de 27. Nu lipseste liderul, cel care intr-o zi le-a deschis ochii si le-a facut cadoul pe care il asteptau de ani de zile: sa mearga la scoala.

Florin marturiseste ca intotdeauana s-a simtit diferit pentru ca nu stia sa scrie, desi prietenii de care s-a inconjurat nu l-au ranit niciodata. Sclipirea i se citeste in ochi, e mandru de decizia sa. "Pai, de ce n-am fost la scoala e destul de simplu. Un frate mai mare s-a lasat atunci de scoala si acesta a fost pretextul lui. Stie ca mergem astazi la scoala, dar nu stiu cat ii pasa!", incepe Florin povestea, din ton tradand faptul ca vrea sa consume repede episodul "cum de n-ati fost la scoala in copilarie".Citeste intreg articolul pe adevarul.ro