Intrebari de Ziua Europei. Cat de rau ii merge Uniunii Europene. Si cum poate scapa din crizele suprapuse

Intrebari de Ziua Europei. Cat de rau ii merge Uniunii Europene. Si cum poate scapa din crizele suprapuse

E complicat, e nevoie de timp, insa, in cele din urma, isi vor da seama cum sa repare moneda unica, ce pachet este posibil pentru Grecia, cum sa agreeze o noua arhitectura pentru Zona Euro, prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, Pactul de stabilitate si Uniunea Bancara. Uniunea Europeana a fost data peste cap cu Ucraina, nu are o politica externa in privinta Siriei, nu a avut o politica comuna in privinta Libiei, nu exista un acord legat de Parteneriatul Transatlanic de Comert si Investitii (TTIP) si exista numeroase dezacorduri asupra chestiunilor importante. Exista o ostilitate ascendenta in Germania fata de America, fata de TTIP, si o simpatie crescanda fata de Rusia - sau, daca nu simpatie, macar o dispozitie de a o calma. Centrul de interes al dreptei este in zona serviciilor financiare si afacerilor, in timp ce centrul de interes al stangii este in zona industriilor creative si al sectorului public. Atunci cand esti de acord cu criteriile de convergenta, cand esti de acord cu arhitectura de guvernanta a datoriilor publice, esti de acord, de fapt, cu o versiune a unui model german de tip ordo-liberal. Intr-o Uniune Economica si Monetara mai profunda, cred ca exista o teama reala ca Germania, Benelux si Franta devin un nucleu Euro care nu include Europa Centrala si de Est. Germania devine generoasa in criza migratiei, motivata de factori domestici, de faptul ca are o populatie imbatranita, ca germanii tineri vor sa fie mandri ca sunt germani, vor sa scape de povara istorica a mostenirii germane si vor sa spuna lumii: "Suntem o societate deschisa, liberala, multi-etnica, multi-rasiala si multi-religioasa" - respingand astfel vechea Germanie. Si ce va insemna pentru pozitia politica si geopolitica a statelor membre din Europa Centrala si de Est, care au privit in mod traditional Marea Britanie ca pe un aliat? De Gaulle si Mitterand au fost doi lideri care au ajuns la acordul pentru unificarea Germaniei si a Uniunii Monetare, Jaques Delors a proiectat Uniunea Economica si Monetara, Margaret Thatcher, fie ca iti place sau ca o urasti, a fost importanta pentru expansiunea catre Europa Centrala si de Est.

acum 60 luni (9 May 2016)

Simon Hix: Pe de-o parte, odata cu criza Zonei Euro poti spune ca Europa a dovedit ca este capabila sa ia decizii. Imi place sa spun ca niciodata nu trebuie subestimata capacitatea Uniunii Europene de a gasi o modalitate de a depasi obstacolele. UE poate fi criticata, dar la nivelul mediu exista un angajament real: numeroase state incearca sa faca Uniunea sa mearga, sa gaseasca un fel de compromis. E complicat, e nevoie de timp, insa, in cele din urma, isi vor da seama cum sa repare moneda unica, ce pachet este posibil pentru Grecia, cum sa agreeze o noua arhitectura pentru Zona Euro, prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, Pactul de stabilitate si Uniunea Bancara. Acum ne confruntam cu o criza a migratiei, si imediat s-a creat un mecanism de redistribuire, nepopular in multe tari - unul care trebuie revizuit. Este dezordine in prezent, insa, pe termen mediu se va gasi o cale de a se depasi obstacolele. Nimeni nu se astepta ca spatiul Schengen sa se prabuseasca de facto atat de rapid. Criza existentiala chiar si privind piata unica: unii oamenii spun ca nu isi doresc libera circulatie a serviciilor deoarece presupune si libera circulatie a persoanelor. Uniunea Europeana a fost data peste cap cu Ucraina, nu are o politica externa in privinta Siriei, nu a avut o politica comuna in privinta Libiei, nu exista un acord legat de Parteneriatul Transatlanic de Comert si Investitii (TTIP) si exista numeroase dezacorduri asupra chestiunilor importante.

In periferia sudica observam un populism anti-sistem la stanga, iar in Europa de Nord-Vest observam un populism anti-sistem la dreapta.

Cred ca nu are loc politizarea corecta, deoarece in loc sa fie de stanga si dreapta este o politizare in care o tara se opune alteia sau altora. Ceea ce vedem este Germania impotriva Europei Centrale si de Est sau Germania impotriva Greciei, ori Marea Britanie impotriva continentului. Insa, pe de alta parte, poti argumenta ca orice fel de transparentizare a a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro