Intrarile de capital s-au redus considerabil

"Trebuie sa recunoastem ca nu mai putem continua sa ne bazam numai pe capital strain, dar sa recunoastem ca ceea ce se intampla in momentul de fata cu irosirea capitalului romanesc, fie ca el se afla sub managementul fondurilor de pensii, fie ca este vorba de capitalul de retail care nu este mobilizat, este un lucru foarte rau. "Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 775 milioane de euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 1,062 miliarde de euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 287 de milioane de euro", potrivit BNR.

acum 84 luni (30 May 2016)

Combinatie intre capitalul roman si strain este solutia care poate ajuta tara noastra sa dezvolte industrii cu valoare adaugata. Analistii economici arata ca nu ne putem dezvolta doar pe baza capitalului autohton fiindca investitiile straine aduc, pe langa capitalul propriu-zis, si o cunoastere a unor domenii, piete si tehnologii pe care capitalul roman nu le stapaneste foarte bine.

Modelul de dezvoltare bazat in primul rand pe capitalul strain si-a atins limitele, iar economia romaneasca traieste un mare moment de schimbare a modelului de afaceri, este de parere presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.

"Trebuie sa recunoastem ca nu mai putem continua sa ne bazam numai pe capital strain, dar sa recunoastem ca ceea ce se intampla in momentul de fata cu irosirea capitalului romanesc, fie ca el se afla sub managementul fondurilor de pensii, fie ca este vorba de capitalul de retail care nu este mobilizat, este un lucru foarte rau. Uneori am impresia ca traim un moment de schimbare precum «Marea Glaciatiune», in ceea ce priveste modelul de dezvoltare pe piata romaneasca", a spus Pogonaru. Acesta sustine ca ceea ce consideram noi modele de dezvoltare sunt aplicabile unor anumite conditii specifice care nu se regasesc la noi si de aceea toti cei care au incercat sa aplice un model de dezvoltare au esuat.

"Nu trebuie sa pierdem din vedere ca o serie de antreprenori romani declarau cu putine zile in urma ca doar o combinatie intre capitalul roman si strain este solutia care poate ajuta Romania sa dezvolte industrii cu valoare adaugata, sa creasca productivitatea. Fiindca aceasta combinatie cu capitalul strain aduce, pe langa capitalul propriu-zis si o experienta si o cunoastere a unor domenii, locuri, piete si tehnologii pe care capitalul roman nu le stapaneste foarte bine", a precizat, pentru "Romania libera", Aurelian Dochia. Astfel, conform ultimelor date ale Bancii Nationale, nivelul investitiilor stra... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro