Intrarea blindatelor turce in Siria, o greseala? "Impactul de imagine va fi devastator, atat la adresa Turciei, cat si pentru SUA si NATO"

Intrarea blindatelor turce in Siria, o greseala?

Insa, uitandu-ne la evenimente strict din aceasta perspectiva - adica brief-ul primit de televiziunile americane deja de mai bine de opt ore si care continua sa fie reluat pe toate canalele internationale de stiri - riscam sa pierdem din vedere efectul acestei operatiuni, incluzand implicarea la sol a Turciei, asupra retoricii si domeniului emotional-afectiv la nivel global. (Sa nu pierdem din vedere ca cea mai mare parte a populatiei continentului african este segmentul de populatie sub 30 de ani - majoritatea fara sau cu o educatie precara si o mare parte, fara locuri de munca.) Tinand cont de toate "externalitatile" enumerate, previzibile, de altfel, nu putem decat sa ne imaginam ca sursa acestei operatiuni este speranta presedintelui Obama de a oferi lumii acest trofeu - invingerea Daesh - inainte de incheierea mandatului sau.

acum 43 luni (25 Aug 2016)

>

Daca in spatiul Vestic vor exista multe analize despre cum a ajuns Turcia sa se hotarasca (sau sa fie convinsa) sa intre pe teritoriul Siriei, este extrem de important sa nu ne uitam doar la aceasta perspectiva care ne intereseaza in mod imediat, anume strangerea latului in jurul Daesh.

Din informatiile pe care le cunoastem pana acum, intrarea trupelor turce pe teritoriul sirian este al treilea pas intr-o operatiune care include si un asalt contra Daesh din teritoriu irakian si un bombardament din partea fortelor aeriene SUA asupra unor tinte din Siria, operatiunea fiind coordonata de SUA si intamplandu-se, daca putem spune asa, sub egida coalitiei internationale contra Daesh.

Insa, uitandu-ne la evenimente strict din aceasta perspectiva - adica brief-ul primit de televiziunile americane deja de mai bine de opt ore si care continua sa fie reluat pe toate canalele internationale de stiri - riscam sa pierdem din vedere efectul acestei operatiuni, incluzand implicarea la sol a Turciei, asupra retoricii si domeniului emotional-afectiv la nivel global. Impactul de imagine va fi devastator, atat la adresa Turciei, cat si pentru SUA si NATO. Daca ne uitam din perspectiva tuturor celorlalti de pe planeta, intrarea Turciei in Siria (caci nu este o invazie de ocupatie - cel putin pana in momentul de fata) arata asa: o tara Sunnita si membru NATO a invadat o zona sensibila din Orientul Mijlociu, Sunnita, beneficiind de sustinerea SUA. Impactul de imagine va fi devastator, atat la adresa Turciei, cat si pentru SUA si NATO. Din punctul acesta de vedere, ca vorbim de Daesh, sau Turcia, atacul asupra Siriei va fi egal de ilegitim si anti-Islamic. Auto-umilirea SUA, prin cuvintele vicepresedintelui Biden, care a preferat in continuare sa il asigure pe presedintele Erdogan de neimplicarea in presupusa incercare de lovitura de stat si sa-l asigure de toata prietenia SUA, in loc sa vorbeasca despre actiunea concertata a coalitiei. Rusia va putea ar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro