Intoarcerea la posturi a spagarilor din vami. Cum ne controleaza la Albita aceiasi lucratori care au luat saci de bani cu lumina stinsa
Nu mai putin de 38 de politisti de frontiera de la Punctul de trecere a Frontierei Albita au fost arestati preventiv in februarie 2011, alti 9 fiind cercetati in stare de libertate. Ocolirea vamesilor a fost indelung contestata de politistii de frontiera vasluieni, care argumentau ca era imposibil ca spaga sa fie luata numai de politisti si nu si de vamesi, care, la randul lor, faceau parte din echipa de control. "Din cei 47 de politisti de frontiera retinuti in 2011, la data de 24 noiembrie 2015, trei ofiteri de politie si 34 de agenti de politie figureaza angajati in cadrul ITPF Iasi, acestia fiind pusi la dispozitia conducerii inspectoratului, iar pana la solutionarea definitiva a cauzei acestia desfoara activitati administrative", a declarat pentru "Adevarul", Vasile Cernat, seful Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Vaslui. Reteta frateasca de impartire a mitei intre vamesii romani si cei basarabeni Procesul spagilor de la vama Moravita incepe dupa mai bine de un an de la descinderile cu elicoptere UPDATE Seful Vamii Calarasi, scos din casa de mascati.
Prima descindere a procurorilor anticoruptie in Vama Albita a fost in februarie 2011, la cateva saptamani distanta de la descinderile in celelalte puncte de frontiera ale Romaniei.
Spre deosebire de celelalte vami, prima "descalecare" a procurorilor DNA la Albita i-a vizat numai pe politistii de frontiera. Nu mai putin de 38 de politisti de frontiera de la Punctul de trecere a Frontierei Albita au fost arestati preventiv in februarie 2011, alti 9 fiind cercetati in stare de libertate.
Ocolirea vamesilor a fost indelung contestata de politistii de frontiera vasluieni, care argumentau ca era imposibil ca spaga sa fie luata numai de politisti si nu si de vamesi, care, la randul lor, faceau parte din echipa de control.
In dosarul "Lotul Albita I", format exclusiv din politisti de frontiera, procurorii DNA au monitorizat activitatea din frontiera, folosind un investigator sub acoperire, dar si camerele video cu care fusese dotata recent vama.
Dupa audieri maraton, parte din politistii audiati au recunoscut ca spaga era o cutuma in Vama Albita, ca banii se imparteau in functie de grad iar turele erau impartite, in functie de profitabilitate, astfel ca politistii care nu adunau suficienti bani, riscau sa ajunga "la fasie", sa patruleze pe frontiera verde.
Cei 38 de politisti de frontiera arestati in urma descinderilor din 2011, in frunte cu seful PTF Albita, comisarul Daniel Corban, au fost eliberati rand pe rand, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti aratand ca inregistrarile nu sunt concludente si nu exista dovezi clare in privinta sumelor presupuse a fi spaga.
Potrivit procurorilor, in perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011, inculpatii au pretins, primit ori acceptat, atat in nume propriu, cat si in numele celorlalti, suma de 2.164.800 de lei si alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera. Politistii, spun procurorii, au actionat co... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro