Interviurile FNT. Radu Jude: "In Romania actuala, a Coalitiei pentru Familie, textul lui Bergman are un substrat politic"

Interviurile FNT. Radu Jude:

Cunoscut pentru filmele sale si in special dupa succesul obtinut cu "Aferim!", Radu Jude isi face debutul in teatru dupa un "scenariu de film", cum avea sa numeasca Ingmar Bergman textul "Scene dintr-o casnicie". Cele doua personaje sunt foarte egoiste si nu ma refer doar la egoismul consubstantial fiintei umane, mai degraba e vorba de un egoism inutil, care face ca cei doi sa isi caute intai de toate propriul confort, chiar si atunci cand mimeaza grija sau interesul pentru celalalt. Exista si aici mai multe legaturi cu teatrul: nu este o reconstituire realista, stilul de joc al actorilor este apropiat de cel de teatru, apoi "Inimi cicatrizate" a fost adaptat si pentru scena, de Radu Afrim, iar in film are un rol secundar si Alexandru Dabija, pe care, pe langa ca este un mare regizor de teatru, il consider si un mare actor de film.

acum 93 luni (20 Oct 2016)

Cunoscut pentru filmele sale si in special dupa succesul obtinut cu "Aferim!", Radu Jude isi face debutul in teatru dupa un "scenariu de film", cum avea sa numeasca Ingmar Bergman textul "Scene dintr-o casnicie". Sigur, este vorba despre cuplu, dar problemele atinse au de-a face, mai degraba, cu convietuirea si dificultatile ei, cu viata comuna despre care cineva spunea ca e singura care poate oferi o vaga fericire fragila", declara Radu Jude. Dar nu o prostie inteleasa ca lipsa de IQ, ci o prostie adanca, metafizica, o prostie consubstantiala fiintei umane, o prostie cehoviana. Ia, de exemplu, forma confuziei - si cuvantul "confuzie" apare de mai multe ori in text. Cele doua personaje, Johan si Marianne, nu stiu foarte clar ce vor, nu isi inteleg viata, nu ii gasesc sensul pe care il cauta obsesiv. Prostia de care vorbeam se intrupeaza apoi intr-un egoism feroce, desi ascuns bine sub straturi de politete si ipocrizie. Cele doua personaje sunt foarte egoiste si nu ma refer doar la egoismul consubstantial fiintei umane, mai degraba e vorba de un egoism inutil, care face ca cei doi sa isi caute intai de toate propriul confort, chiar si atunci cand mimeaza grija sau interesul pentru celalalt. Probabil ca nu exista metoda mai sigura pentru nefericire decat sa cauti obsesiv sa fii fericit, si asta este ceea ce Marianne si Johan fac in fiecare secunda a vietii lor", adauga regizorul. Radu Jude a fost prezent in studioul Adevarul Live, de la ora 11.00, pentru a povesti despre debutul sau in teatru, dar si despre urmatorul sau proiect, de la nou infiintatul Teatru Apollo 111. Cum s-a produs trecerea de la regia de film la teatru? De altfel, trecerea nu este atat de mare: Ingmar Bergman a facut acest text mai intai ca un serial TV, apoi l-a adaptat pentru scena si l-a montat, si de-atunci s-a tot jucat in toata lumea. Dar de ce la Timisoara, si nu la Bucuresti? Care a fost cel mai greu moment al experientei tale ca regizor de teatru? Ca regizor de film, esti ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro