INTERVIU Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iasi: "Viata omului nu poate fi pusa in mainile unui doctor care a promovat examenele cu note mici"

INTERVIU Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iasi:

In ultimii ani, Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi a fost mai degraba subiectul unor stiri negative, in contextul in care fostul rector, Vasile Astarastoae, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iasi la un an de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Poate ca acesta este unul dintre motivele pentru care concurenta la facultatile universitatii a scazut foarte mult: "Trebuie sa recunosc ca Iasiul, anul acesta, a avut concurenta cea mai mica, raportat la nivel national - si aici luam ca parametru numarul de locuri bugetate la Facultatea de Medicina. Am facut ceea ce mi-am dorit sa fac, Facultatea de Medicina, si am fost foarte apropiat de Institutul de Medicina si Farmacie de atunci, care avea trei facultati: cea de medicina, cea de farmacie si cea de stomatologie. "Notele de promovare ar trebui sa fie peste 7" Seful Clinicii de Chirurgie Oncologica Numele: Viorel Scripcariu Data si locul nasterii: 4 noiembrie 1957, Radauti, judetul Suceava Studiile si cariera: In 1983, a absolvit Institutul de Medicina si Farmacie din Iasi. La vremea respectiva, posibilitatile noastre de informare erau legate strict de cursurile pe care ni le predau profesorii nostri, de materialul litografiat, pentru ca nu erau carti si, intr-adevar, lumea medicala era dominata de varfuri. Una este sa ajungi in universitate, sa devii student, si alta este sa fii admis, dar sa te domine tentatiile, sa nu mai fii dominat de dorinta de a deveni un medic bun, ci numai de dorinta de a trece dintr-un an in altul fara sa ai rezultatele pe care in mod normal ar trebui sa le ai. Trebuie sa luam in calcul faptul ca facultatea de medicina este de sase ani, ca dupa absolvire urmeaza o perioada de rezidentiat de sase ani, pentru ca dupa ce termini facultatea, nu poti spune ca esti un medic cu picioarele pe pamant, care poate sa practice medicina.

acum 46 luni (3 Sep 2016)

In ultimii ani, Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi a fost mai degraba subiectul unor stiri negative, in contextul in care fostul rector, Vasile Astarastoae, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iasi la un an de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Poate ca acesta este unul dintre motivele pentru care concurenta la facultatile universitatii a scazut foarte mult:

"Trebuie sa recunosc ca Iasiul, anul acesta, a avut concurenta cea mai mica, raportat la nivel national - si aici luam ca parametru numarul de locuri bugetate la Facultatea de Medicina. Daca la noi au fost 2,4 pe loc, la Bucuresti au fost 4, Clujul a avut 3 si ceva, Targu Mures - 2,6 si Craiova si Timisoara - mai mult decat noi", subliniaza profesorul universitar Viorel Scripcariu, rector al Universitatii ales la inceputul acestui an. Scripcariu si-a propus sa lucreze tacticos, cu minutiozitate de chirurg, la repozitionarea universitatii pe un loc care ii este consacrat.

"Weekend Adevarul": Cum este sa reveniti in universitate in calitate de rector, avand in vedere ca ati absolvit aici? Sunt 40 de ani de atunci. In 1976 am dat concurs la Institutul de Medicina si Farmacie din Iasi. Atunci am terminat clasa a XII-a si am dat examenul de admitere la institut, examen extrem de serios atunci. Dupa admitere, am avut o pozitie foarte buna, media de reusita a fost 9,93 si m-am clasat printre primii 10-15 studenti. Am facut ceea ce mi-am dorit sa fac, Facultatea de Medicina, si am fost foarte apropiat de Institutul de Medicina si Farmacie de atunci, care avea trei facultati: cea de medicina, cea de farmacie si cea de stomatologie. In calitate de student, am avut ocazia sa particip la fericitul moment in care Institutul a implinit 100 de ani, in 1979. La vremea respectiva, institutul avea niste cadre didactice de elita, niste nume de referinta la nivel national si european, cum ar fi profesorul Negoita, profesorul Gavrilita, profes... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro