INTERVIU Vicepresedinte Jobbik: "Ne pronuntam pentru autonomia Tinutului Secuiesc si impotriva strategiei nationale promovata de MAI"

INTERVIU Vicepresedinte Jobbik:

DT: Intr-un comunicat recent de pe website-ul Dvs., legat de de vizita Dvs recenta din nordul Transilvaniei, ati declarat ca daca Jobbik ar fi partidul de guvernamant in Budapesta, ati incuraja firmele maghiare sa creeze locuri de munca in aceste zone. Istvan Szavay: Din punctul nostru de vedere, intreprinderile maghiare si de altfel si cele nemaghiare care investesc in afara granitelor, ar trebui sa aiba in vedere doua aspecte: macar in regiunile locuite de maghiari, sa duca o politica de resurse umane care sa ofere intaietate persoanelor care cunosc si limba maghiara si sa protejeze respectarea in totalitate a multilingvismului cand e vorba de doua sau mai multe limbi, in functie de caz. Totodata, dupa parerea mea si acest lucru este menit doar a scoate din atentia opiniei publice problemele din ce in ce mai grave cu care se confrunta Romania, afacerile de coruptie in care sunt implicati politicieni de rang inalt, modul flagrant in care politicienii abuzeaza de dreptul la imunitate, problemele sociale, economice si financiare. De pilda, un astfel de tel este sa oprim emigrarea continua a generatiilor tinere si de varsta medie, sa le asiguram locuri de munca conform studiilor facute, si sa se poata descurca pe pamantul natal, evitand astfel o posibila catastrofa demografica si sociala care se prefigureaza.

acum 51 luni (5 May 2015)

>

Astfel, pe primul loc se situeaza Fidesz, actualul partid de guvernamant, cu 21%, fata de 18% pentru locul doi. Dintre acestia decisi sa mearga la vot, 37% ar vota pentru Fidesz si 28% ar vota pentru Jobbik, o diferenta de 9%, ceva mai mare.

Dupa un an in care a avut o interdictie de a intra pe teritoriul Romaniei, Istvan Szavay, vicepresedintele partidului Jobbik si membru al Parlamentului ungar, a facut un tur al principalelor zone in care exista comunitati numeroase de maghiari. Jobbik dedica o parte semnificativa din planul sau de guvernare comunitatilor de maghiari care traiesc in afara granitelor Ungariei, prin urmare este foarte important sa intelegem care este viziunea acestora despre gestionarea relatiei cu Romania si cum va afecta politicile sale minoritatea maghiara din tara noastra.

DT: Intr-un comunicat recent de pe website-ul Dvs., legat de de vizita Dvs recenta din nordul Transilvaniei, ati declarat ca daca Jobbik ar fi partidul de guvernamant in Budapesta, ati incuraja firmele maghiare sa creeze locuri de munca in aceste zone.

Istvan Szavay: Din punctul nostru de vedere, intreprinderile maghiare si de altfel si cele nemaghiare care investesc in afara granitelor, ar trebui sa aiba in vedere doua aspecte: macar in regiunile locuite de maghiari, sa duca o politica de resurse umane care sa ofere intaietate persoanelor care cunosc si limba maghiara si sa protejeze respectarea in totalitate a multilingvismului cand e vorba de doua sau mai multe limbi, in functie de caz. Si noi consideram absolut firesc daca in Ungaria o intreprindere germana cere angajatilor sa cunoasca limba germana, pentru ca din punct de vedere al functionarii intreprinderii acest lucru poate fi important.

Deci, intrebarea nu este ca intreprinderile maghiare sa angajeze maghiari, ci ca cel putin in regiunile din Transilvania locuite de maghiari, macar angajatii intreprinderilor maghiare sa cunoasca limba maghiara, pentru ca acest ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro