INTERVIU. Specialist in securitate: este foarte posibil sa fie o sinucidere simulata in cazul Dan Condrea

Moarta controversata a omului de afaceri Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, naste din ce in ce mai multe ipoteze in spatiul public, chiar daca autoritatile care investigheaza cazul spun cu tot mai multa certitudine ca este vorba de o sinucidere. Din punct de vedere institutional, faptul ca accidentatul era liber sa faca ce vrea, in conditiile in care era sub presiune si de justitie, si de opinia publica, indica faptul ca nu ar fi avut de ce sa se sinucida, pentru ca avea suficient de multe elemente de protectie. Intregul esafodaj pe care si l-a construit ani de zile, de lider politic care avea pretentia ca poata sa conduca Romania din functia de presedinte, sa ajunga sa fie efectiv incarcerat pentru niste bideuri, categoric ca gestul suicidal avea o oarecare justificare, de orgoliu.

acum 88 luni (23 May 2016)

Moarta controversata a omului de afaceri Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, naste din ce in ce mai multe ipoteze in spatiul public, chiar daca autoritatile care investigheaza cazul spun cu tot mai multa certitudine ca este vorba de o sinucidere.

Specialistul in securitate Hari Bucur Marcu a declarat pentru Romania Libera ca, data diind complexitatea legaturilor posibile ale acestei afaceri cu dezinfectanti si Serviciul Roman de Informatii, nu trebuie exclusa nici o alta varianta, pe langa ipoteza unui gest sinucigas.

Romania Libera: Numerosi analisti, comentatori, jurnalisti, dar si experti in criminalistica si psihologie judiciara sustin ca nu este foarte plauzibila ipoteza sinuciderii in cazul celui mai controversat om de afaceri din ultima luna in Romania. Cum comentati contextul si informatiile publice de pana acum legate de decesul neasteptat al lui Dan Condrea? In 20 de ani, nu cred ca sunt mai mult de patru cazuri de accidente din acestea suspecte, iar asasinate, practic unul singur, din cate stiu eu. Nu exista bilet de adio, de pilda. Iar metoda aleasa pare destul de riscanta ca efect, adica putea sa supravietuiasca si sa esueze planul sau, in contextul in care avea acces si la alte metode mult mai sigure de suicid. Din punct de vedere institutional, faptul ca accidentatul era liber sa faca ce vrea, in conditiile in care era sub presiune si de justitie, si de opinia publica, indica faptul ca nu ar fi avut de ce sa se sinucida, pentru ca avea suficient de multe elemente de protectie.

Rl: Dar invitarea lui luni, a doua zi dupa accident, la Parchetul General, pentru audieri si o posibila punere sub invinuire ar fi putut precipita lucrurile, sa-l determine sa ia o astfel de decizie radicala, din teama sau din orgoliu? Daca vroiau sa-i faca rau, in sensul sa-l inchida cu un mandat de arestare preventiva, o faceau mai devreme, de acum cateva saptamani. Vorbim despre un personaj care era bine protejat de catre anumite institutii, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro