INTERVIU Sociologul si politologul francez Nonna Mayer: "Cheia succesului lui Macron a fost teama inspirata alegatorilor de Marine Le Pen"

INTERVIU Sociologul si politologul francez Nonna Mayer:

58% dintre francezi vedeau in Marine Le Pen "un pericol pentru democratie" inainte de primul tur si 43% dintre alegatorii lui Macron au votat pentru el pentru a ii bara drumul lui Marine Le Pen. Mai multe linii politice se vor confrunta, si in special cea a nepoatei lui Marine Le Pen, Marion Marechal Le Pen, care este mai putin antieuropeana, mai conservatoare in planul moralei si mai liberala in plan economic.

acum 30 luni (9 May 2017)

Opiniile Nonnei Mayer despre politica franceza apar frecvent in publicatii de prestigiu precum Le Monde, The New York Times, Der Spiegel, Die Welt sau Huffington Post.

Nonna Mayer: Repulsia alegatorilor fata de clasa politica in general (inclusiv sentimentul alegatorilor ca nu mai erau ascultati), tineretea lui Emmanuel Macron si relativa sa noutate. Insa cel mai mult in cheia succesului lui Macron a contat teama inspirata de catre Frontul National al lui Marine Le Pen. 58% dintre francezi vedeau in Marine Le Pen "un pericol pentru democratie" inainte de primul tur si 43% dintre alegatorii lui Macron au votat pentru el pentru a ii bara drumul lui Marine Le Pen.

In plus, dezbaterea televizata din 3 mai dintre cei doi candidati la alegerile prezidentiale s-a intors clar in avantajul lui Macron, si asta pentru ca Marine Le Pen a fost foarte agresiva si prea putin clara in ceea ce priveste programul sau electoral. Cred ca mai intai trebuie sa asteptam alegerile legislative si sa vedem daca acestea ii vor aduce lui Emmanuel Macron majoritatea si implicit mijloacele pentru a guverna.

Reprezinta infrangerea lui Marine Le Pen sfarsitul carierei sale politice sau din contra am putea-o din nou vedea candidata la alegerile prezidentiale din 2022?

Nu, aceasta infrangere nu este sfarsitul carierei lui Marine Le Pen. Sunt nemultumiri in partidul sau, prestatia lui Marine Le Pen la dezbaterea televizata a fost catalogata de catre destui colegi din partid drept catastrofala. Mai multe linii politice se vor confrunta, si in special cea a nepoatei lui Marine Le Pen, Marion Marechal Le Pen, care este mai putin antieuropeana, mai conservatoare in planul moralei si mai liberala in plan economic. Trebuie sa asteptam alegerile legislative din Franta pentru a vedea ce va fi cu viitorul lui Marine Le Pen si mai trebuie sa asteptam si Congresul Frontului National. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro