INTERVIU Serban Huidu, realizator TV: "Credinta sta in oameni, nu in institutii. Am crescut pe genunchii lui Steinhardt si la Techirghiol, la Arsenie Papacioc"
Apoi imi vorbeste de bunicul lui care a facut 18 ani de inchisoare politica, de cum i-a fost copilaria un rai pe genunchii lui Nicolae Steinhardt si la Techirghiol, la Arsenie Papacioc. Exista doua tipuri de radio, un radio music driver, condus de muzica, si un radio care este un mix, unde intra si muzica, si matinal, si campanii, si marketing. Acum daca se intampla un incendiu sunt cinci care de reportaj de la cinci televiziuni de stiri si o suta de oameni care fac poze si pun pe Facebook, radioul poate sa comenteze ce se intampla, dar nu o sa fie niciodata primul. Aveam o statie in Tulcea si acolo era unul din nu stiu ce partid, cred ca al lui Varujan Vosganian, si ala era seful Conventiei Democratice din zona si suna la partid in Bucuresti - "Sa-l inchida pe ala de la radio, sa nu mai vorbeasca" -, pentru ca ii strica lui smecheria acolo, local (bate cu pumnul in masa - n.red.). "Cronica Carcotasilor" este prima emisie care a deschis canalul de comunicare dintre oamenii din fata, de la televizor, si cei din spate, care fac emisia, si cumva legatura asta a facut sa fie atat de lunga in timp. Problema cea mare este ca multe dintre subiectele pe care noi le-am ridicat, nu ne-am ferit pentru ca nu am avut de ce, eu nu am niciun tata bogat, nici Gainusa nu avea pe cineva pus in medii inalte, lucrurile pe care noi le-am spus au intrat in folclor, dar se pare ca de-abia acum au ajuns sa fie cercetate, de la coruptie pana la venituri din manele. Am ajuns la o televiziune din reteaua in care se afla si Prima TV la vremea aceea si le-am zis celor de acolo ca noi vrem sa montam in trei zile trei emisiuni de o ora. Prima editie de dupa aceasta intalnire s-a intamplat sa fie chiar asta si l-am sunat pe tipul de la Pro TV care ne aranjase intalnirea si i-am zis sa-i transmita lui domnul Sarbu sa se uite la "Cronica" pentru ca asta e emisia aia de care intreba el. Pentru ca aia care se uita la programele de seara formeaza o anumita gasca, care reprezinta majoritatea din cei care se uita la TV si care s-ar uita cu placere la "WowBizz", la Leo (Leo de la Strehaia - n.red.). Eu am un frate mai mic decat mine cu cinci ani si mama mi-a zis: "Eu eram obisnuita cu tine la scoala, totul mi se parea extrem de facil si usor de inteles, cand a venit fratele tau, mi-am dat seama ca de fapt exceptia esti tu." Dar ce nu faceam, tot ceea ce nu fac copiii din ziua de azi, de la a merge cu vitele pana la a te sui in copaci si a manca nuci cand inca nu erau facute. "Cronica" a ramas pentru ca nu este o emisiune de umor, ci se foloseste de umor sa arate alte lucruri si atunci a rezistat pentru ca a rezistat comunitatea asta mare de oameni care avea nevoie de o portavoce si, pana sa apara Facebookul, singura portavoce reala era "Cronica".
"Omul nu e cum se arata, ci cum se simte", zicea Ion Agarbiceanu. La prima vedere, Serban Huidu se arata a fi un om dificil, usor increzut si greu de multumit. In copilarie abia asteptam sa-i vad pe Huidu si Gainusa si sa rad in hohote. Acum gandul ca o sa am o discutie cu el, fie chiar si formala, mi-a dat o stare de neliniste. Zambeste destul de mult, dar simt ca nu e cel mai fericit om pe care l-am intalnit in ultimul timp. Despre Misu (Mihai Gainusa) imi vorbeste cu un soi de nostalgie a multelor amintiri frumoase ce ii leaga, iar despre radio imi povesteste cu resemnare. Imi spune chiar si un secret: cum a facut rost de celebra inregistrare cu Andreea Esca. Stiati, spre exemplu, ca alaturarea de cuvinte "aceasta emisiune este un pamflet si trebuie tratata ca atare" a fost "inventata" de Huidu, in 2001?
"Pacat ca nu m-ai cunoscut inainte de perioadele acelea, puteai sa-mi spui daca m-au schimbat sau nu", imi spune privindu-ma drept in ochi. Apoi imi vorbeste de bunicul lui care a facut 18 ani de inchisoare politica, de cum i-a fost copilaria un rai pe genunchii lui Nicolae Steinhardt si la Techirghiol, la Arsenie Papacioc. Am spus cand am plecat ca nu o sa fiu in prim-plan, am asteptat sa fie patru ca sa nu fiu in prim-plan, sa fiu al patrulea. (Rade) Eu cred ca emisiunea, "Cronica", inca mai are ceva de spus si, daca ne uitam in ultimele luni la ce se intampla, tot ceea ce noi am sustinut, de la Vanghelie pana la impozitarea manelistilor, s-a adeverit. Am avut o perioada destul de lunga in care doar am stat, am observat si am adus la "Cronica" oameni care au facut istorie. Perioada asta m-a facut sa inteleg ca rolul de prezentator este mai important decat il vedeam eu. Am inceput sa apar la televizor pentru ca nu gaseam pe nimeni care sa inteleaga ce vreau eu. Pe de alta parte, am inteles ca asa era felul meu de a fi. E foarte greu sa nimeresti o persoana care sa poata fi si implicata, sa si scrie, sa si spuna, sa faca multe lucruri, cred ca asta ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro