INTERVIU Seful CNCD: "CTP trebuia sa primeasca doar avertisment". Ce spune despre hotararile pentru Dancila si TNR, dar si despre BOR si familia traditionala

INTERVIU Seful CNCD:

Adevarul: Cum comentati incidentul cu o mama si doi copii care nu au putut sa isi cumpere bilete de tip "Family"? Csaba Asztalos: Vedem efectele unor dezbateri trunchiate cu privire la notiunea de familie, desi avem o decizie a Curtii Constitutionale (nr.580 din 2016) in care se explica ca notiunea de familie este una mult mai larga decat cea propusa de initiator (Coalitia pentru Familie) si ca de fapt ea intra sub protectia articolului 26 din Constitutie (dreptul la viata de privata sau de familie). Dificultatea in a a explica anumite decizii vine si din faptul ca in societate avem o polarizare extrema, chiar si o forma de ura, in intensitate destul de mare, din cauza dezbaterilor politice care foarte des depasesc anumite limite. Pe de alta parte, fostul premier PSD, Mihai Tudose, a scapat doar cu un avertisment de la Consiliu dupa ce a afirmat ca daca "steagul acela (secuiesc n.r.) flutura in vant, toti cei responsabili de acolo flutura si ei langa steag".

acum 25 luni (8 May 2018)

Adevarul: Cum comentati incidentul cu o mama si doi copii care nu au putut sa isi cumpere bilete de tip "Family"?

Csaba Asztalos: Vedem efectele unor dezbateri trunchiate cu privire la notiunea de familie, desi avem o decizie a Curtii Constitutionale (nr.580 din 2016) in care se explica ca notiunea de familie este una mult mai larga decat cea propusa de initiator (Coalitia pentru Familie) si ca de fapt ea intra sub protectia articolului 26 din Constitutie (dreptul la viata de privata sau de familie). Cu siguranta, notiunea de familie este mult mai larga decat cea dintre o femeie si un barbat casatoriti, cu copii.

Cum vedeti initiativa de modificare a Constitutiei?

Din punct de vedere juridic, nu are niciun efect. Va fi doar o exprimare a intolerantei fata de anumite grupuri din societate. Initiativa de revizuire a Constitutiei este un subiect fals, neclar. De ce facem aceasta revizuire? Foarte multi spun ca nu are legatura cu minoritatile sexuale, dar vedem declaratii din ultimele zile care trimit catre conditia minoritatilor sexuale, desi chiar si in acest moment este foarte clar ca nu este posibila casatoria intre persoane de acelasi sex. Aspectul principal este tendinta de a restrange definitia familiei la o notiune care nu este conforma cu realitatea.

Este mult mai grav sa vorbesti de familia "naturala" decat de familia "traditionala". Or, declaratia asta venind din partea purtatorului de cuvant al principalului cult din Romania (BOR) este foarte grav. De ce deranjeaza exprimarea de sexual. De ce sutem atat de pudici in societate? Zona aceasta de educatie serveste in primul rand drepturilor femeilor si promovarii egalitatii de sanse intre femei si barbati.

Este discriminatoriu ce a spus purtatorul de cuvant BOR cu privire la mamele minore care sunt mai des intalnite la "o anumita etnie"?

Avem o plangere la CNCD inregistrat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro