INTERVIU Scriitorul si avocatul Marian Nazat: "Renasterea nationala nu va mai avea loc. Patriotismul e, in ochii multora, precum boala venerica"

"Cartea ieruncilor", cel mai recent volum semnat de Marian Nazat, nu face exceptie de la regula, constituindu-se ca un jurnal in care autorul isi revarsa nemultumirile, grijile sau admiratiile, si in care acesta spera la o Romanie puternica si mandra, o Romanie care sa nu ia decizii in functie de altii, de straini. Din 1994 si pana in prezent, publica un roman politist, "In asteptarea mortii", in colaborare cu Paul Floricel Mocanu, culegerile de eseuri, "Starea de anormalitate" (1 si 2), "Romania de-a-ndoaselea", "Romania oranj", "Romania taras", "Pe talpile Romaniei", "Tara de cobia", "Suflet in exil" si "Jurnalul banalitatii". "Nenorocita tara, in care orice strain apare ca un salvator in ochii unei turme de obiditi...", il citati, la un moment dat, pe Marchizul de Custine care vorbeste despre Rusia, si punctati ca asa fac si romanii astazi, privind spre Washington sau Bruxelles. Daca suntem, dupa cum afirmati in carte, un popor care trebuie strunit din bici, ce este de preferat: sa fim struniti de "un presedinte cu apucaturi satrapice" sau o perioada mai lenta, alaturi de un presedinte mai calm, mai "nefiresc"? Suntem de rasul lumii, ne-am dezis de relatiile cu chinezii si rusii, de dragul scutului de la Deveselu (pentru care platim vreo 6 miliarde de dolari anual) si a batjocoritorului MCV si ne bucuram tamp ca Donald Trump il primeste pe peluza de la Casa Alba pe Klaus Iohannis si ii lasa pe alde Pantazi sa-si denigreze tara... Ori minunatele emisiuni de divertisment de la televizor, in care rasul curge de pe niste inregistrari, pana si rasul e un fals sinistru. Orice, de la oamenii de langa tine si pana la un rasarit de soare, iar daca puteti, iubiti-va tara!" De ce, de pilda, pentru egalitatea de arme, sa nu faca impreuna cu ei scoala si avocatii, iar la sfarsit sa opteze fiecare pentru cariera dorita ? Ne-am intoarce iarasi la situatia de acum vreo 15-20 de ani cand in sala in care se judecau astfel de pricini intalneai toata crema bucuresteana, ingalcevita din cauza articolelor de presa. Proiectul de modificare a art.301 si art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desfiinteaza notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici, a fost atacat la Curtea Constitutionala.

acum 68 luni (20 Jun 2017)

Nu ii plac vremurile pe care le traim astazi si nici Bucurestiul. Publicistul Marian Nazat (56 de ani) a devenit unul dintre cei mai de succes avocati ai Romaniei. Intre procese, avocatul devine scriitor, postura in care ramane tot un aparator, dar de aceasta data al tarii si al sentimentelor pe care se fundamenteaza si rezista o tara: onoare, solidaritate, recunostiinta si iubire. "Cartea ieruncilor", cel mai recent volum semnat de Marian Nazat, nu face exceptie de la regula, constituindu-se ca un jurnal in care autorul isi revarsa nemultumirile, grijile sau admiratiile, si in care acesta spera la o Romanie puternica si mandra, o Romanie care sa nu ia decizii in functie de altii, de straini.

"Adevarul": Cartea se constituie ca un melanj intre analiza politica, momente de nostalgie acuta dupa vremuri mai bune, dupa locuri mai bune, si momente de confesiune, uneori cutremuratoare, asa cum este "Pomelnic pentru mama". Marian Nazat, avocat, publicist si eseist

Si-a inceput cariera ca procuror la Turnu Magurele, apoi la Bucuresti.

In 1997, a devenit avocat, iar de la finalul anilor '90 publica editoriale in presa.

Din 1994 si pana in prezent, publica un roman politist, "In asteptarea mortii", in colaborare cu Paul Floricel Mocanu, culegerile de eseuri, "Starea de anormalitate" (1 si 2), "Romania de-a-ndoaselea", "Romania oranj", "Romania taras", "Pe talpile Romaniei", "Tara de cobia", "Suflet in exil" si "Jurnalul banalitatii". In cazul in care vorbim de cea de-a doua varianta, care credeti ca ar fi momentul in care romanii s-au metamorfozat in ierunci, unde s-a produs alunecarea? Din acel moment am devenit un neam de ierunci. Spuneti-mi, s-a sinchisit cineva atunci cand Decebal a ales de buna voie moartea, capitularea ?

"Nenorocita tara, in care orice strain apare ca un salvator in ochii unei turme de obiditi...", il citati, la un moment dat, pe Marchizul de Custin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro