INTERVIU Ruxandra Donose: "In gandul meu rasuna mereu o melodie care suna foarte romaneste..."

Cu cat sunt mai mari sansele de afirmare ale unui interpret care opteaza sa plece in Occident fata de unul, la fel de talentat, ramas in tara? Exista prea multe pagini muzicale frumoase si diverse, prea multe personaje pasionante - de la rolul comic al sotiei frustrate sexual in L'heure espagnole, la femme fatale in Carmen, pana la tanarul si generosul compozitor din Ariadne - ca sa ma pot limita de buna voie. Ar fi trebuit sa puneti aceasta intrebare mai curand lui Sigmund Freud decat mie :) A trait si el in Austria :) Care milanez castiga mai mult la un show: capitanul de la Internazzionale sau solistul de la Scala? Oricat mi-as dori ca in fiecare weekend sa aiba loc spectacole de opera in stadioane pline sau ca festivalurile de opera de la Salzburg, Bayreuth sau Glyndebourne sa fie transmise live si in intregime de posturile de televiziune, lucrurile astea nu se vor intampla. Amatorii de fotbal ar purta costume de gala, iar pauza ar petrece-o in foyer, cu un pahar de sampanie in mana, discutand soptit si cu aer de cunoscatori fazele meciului. La fel se difuzeaza si faptul ca un politician roman vrea sa pastreze titlul de doctor, cu toate ca s-a dovedit ca lucrarea sa de doctorat este un plagiat.

acum 96 luni (11 Oct 2014)

Mezzosoprana Ruxandra Donose, una din cele mai apreciate voci romanesti ale momentului, incanta publicul marilor scene ale lumii: Covent Garden, Opera Metropolitan, Opera de Stat din Viena ori Carnegie Hall. Saptamana trecuta, celebra solista si-a lansat albumul "Romance" la Editura Casa Radio, primul ei CD aparut la o casa de discuri din Romania. Repertoriu francez pe care eu, intr-o mare masura a carierei mele, il reprezint si cu care ma intalnesc, si cu care ma bucur. Iata, impreuna cu Orchestra Radio, pe care o simt cel mai aproape din toate orchestrele Romaniei, pentru ca de atatia ani, chiar din copilarie, am crescut alaturi de ei.

In prezenta unui public am cantat prima data intr-un concert impreuna cu corul Liceului de Arta din Bucuresti, pe scena Ateneului Roman, ca solista in piesa Dorul de Constantin Baciu.

Care a fost omul sau conjunctura care v-a apropiat ireversibil de muzica?

Am crescut intr-o familie de muzicieni si am inceput sa studiez pianul de la varsta prescolara. S-ar zice ca am fost programata sa traiesc inconjurata de muzica, dar planul era sa devin pianista. Adevarata vocatie, cea a cantului, am descoperit-o cu scurt timp inainte de a da examenul de admitere la Conservator. Ceea ce, printre altele, ar insemna sa dispun de 16 ore de muzica.

Cum sau de ce ati plecat din Romania?

In 1990 am castigat consursul ARD de la M√ľnchen. Din acel moment am inceput sa primesc o multitudine de oferte, care mai de care mai atragatoare si mai entuziasmante. Arta pe care o profesez, spre deosebire de aceea a scriitorului, spre exempu, fiind una care depinde de concursul colegilor, era absolut imposibil sa ma sustrag colaborarii cu cei mai buni si mai mari artisti ai genului.

Cu cat sunt mai mari sansele de afirmare ale unui interpret care opteaza sa plece in Occident fata de unul, la fel de talentat, ramas in tara? La fel, se intampla ca artistul sa se simta atat de bine inradacinat in propria tara, incat... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro