INTERVIU Radu Vancu, poet: "Sansa mea a fost ca m-am imprietenit cu Mircea Ivanescu"

INTERVIU Radu Vancu, poet:

In 2012, a primit premiul pentru "Tanarul poet al anului" si tot atunci a organizat prima editie a Festivalului International de Poezie "Poets in Transylvania", care aduna, in fiecare an, mai multi poeti straini si romani pentru o saptamana de lecturi la Sibiu, se discuta "starea poeziei", se organizeaza ateliere de scriere creatoare, iar salile sunt pline. Ambii mei parinti au fost muncitori - tata a lucrat la o fabrica de sapun din Sibiu, iar mama era tesatoare la fabrica de covoare de la Cisnadie. Aveam un prieten bun al carui tata asculta la radio Europa Libera, dar cand mi-a spus de miscarea muncitorilor din '87 de la Brasov, am refuzat sa-l cred, am zis ca e o inventie! Tin minte ca, in clasa a VIII-a, m-am indragostit de o fata de la mine din cartier si i-am scris un caiet intreg de poezii de dragoste. Culmea, atunci cand am intrat la Facultatea de Litere, ea a devenit profesor la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, apoi mi-am facut licenta cu ea, ulterior i-am fost asistent la facultate si sef de departament. Mai mult decat accesul la carti pe care acum, retrospectiv, l-as aseza deasupra tuturor celorlalte bucurii, desi ar fi o falsitate, era accesul la tot felul de obiecte, de la sucuri la gadget-uri din anii '90. Pe de alta parte, anii aceia au fost, din punct de vedere financiar, foarte grei pentru familia mea, O perioada extrem de nefasta. Alaturi de mama sa, care are grija sa-si invete si nepotul sa scrie si sa citeasca de mic Foto: Facebook Radu Vancu De ce le citea tocmai pe acestea doua? Dar cumva, in filigramul celor spuse de el, incepeai sa intelegi un anumit desen, o schema - convingerea ca poezia nu trebuie sa minta si ca trebuie sa fie, de fapt, despre viata ta. Biblioteca Astra s-a umplut de oameni, iar in ultimul rand statea si Mircea Ivanescu, care avea o plasa de plastic plina cu capete de peste pentru pisicile lui multiple. In acel interviu, Mircea Ivanescu spune ca, in adolescenta, a facut calculul si si-a dat seama ca a fost conceput in cele 40 de zile de doliu de catre mama lui care era foarte religioasa. Asemanarea cu FILIT (Festivalul international de Literatura si Traducere de la Iasi) nu este intamplatoare pentru ca si Festivalul International de Poezie de la Sibiu, si FILIT sunt niste fiice ale ICR-ului din mandatul lui H.R. Fiecare avea de spus o multime de lucruri despre felul in care poezia devine actiune sociala si nu doar un discurs cultural care sa fie invatat din manuale si apoi recitat la serbari. Precizez ca nu avem niciun meci cu domnul Boroianu, pe care personal nici nu-l cunosc, e vorba doar de o constatare simpla: starea de lucru a ICR-ului de astazi e, in mod evident, mult inferioara celei din 2012. Mai bine de 3.500 de persoane, din tara si din strainatate, cu orientari de stanga si de dreapta, au semnat.

acum 65 luni (5 Dec 2015)

Inainte sa mearga la scoala, compunea catrene despre floricele si gandacei. Se visa un Adrian Paunescu, dar, uitandu-se inapoi, celebritatea lui de poet minor se ridica la inaltimea lui Adrian Minune. Radu Vancu a umplut caiete cu poeme, uneori ca sa castige inima fetelor sau macar admiratia profesoarei de romana, alteori pentru ca doar asa putea sa-si exprime sincer bucuria si suferinta, dragostea sau nepasarea. Versurile inecate in alcool nu l-au convins ca ar fi un scriitor mai bun, dar le punea pe foaie pentru ca doar asa se simtea mai aproape de tatal sau.

Acum, Radu Vancu scrie poezie despre viata lui, despre familia sa, despre barurile in care merge, chiar si despre moartea tatalui sau, si nu e o doar asa, o spovedanie pe muchie de cutit, e literatura! A invatat de la Mircea Ivanescu ca poezia trebuie sa fie despre el si, foarte important, sa nu minta. In 2012, a primit premiul pentru "Tanarul poet al anului" si tot atunci a organizat prima editie a Festivalului International de Poezie "Poets in Transylvania", care aduna, in fiecare an, mai multi poeti straini si romani pentru o saptamana de lecturi la Sibiu, se discuta "starea poeziei", se organizeaza ateliere de scriere creatoare, iar salile sunt pline.

"Weekend Adevarul": Ai avut veleitati de scriitor de cand erai copil. Radu Vancu: Adevarul e ca am fost megaloman si paranoic de foarte mic copil. Dinainte de scoala, visam sa fiu un fel de Adrian Paunescu, poet pe care-l detest. Dar aveam in vizor imaginea unui tip care sta pe stadion si vorbeste la microfon, care spune intelepciuni si impartaseste lumii vastele comori spirituale... Nu-mi dadeam seama de disparitatea teribila intre ce voiam sa fac si nivelul precar al poeziilor pe care le scriam. La botezuri si la nunti, am observat ca primeam bani daca faceam niste catrene cu rima. Eu eram un pusti venal si mercantil, asa ca devenisem un Adi Minune al botezurilor si al nuntilor din Sibiu. (rade) Ti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro