INTERVIU Psihologul Daniel Fusarea: "Cum sa invingem frica noastra cea de toate zilele? Sa ne iubim cu toate ale noastre, cu greselile si cu trecutul nostru"

INTERVIU Psihologul Daniel Fusarea:

Interviu realizat de Dana Musceleanu E nevoie de curaj pentru a vorbi despre frica. Pe de alta parte, nevoile noastre de crestere si de implinire necesita decizii continue de a intreprinde diverse actiuni care ne duc intr-o zona de incertitudine si de risc. Nu ne nastem cu capacitatea de a iubi, asa cum nu ne nastem cu capacitatea de a ne hrani, de a supravietui pur si simplu prin propriile mijloace. De multe ori insa, aceasta nevoie legata de identitatea noastra cea mai profunda, de cea mai adanca sensibilitate, este contrariata si ne simtim respinsi si raniti. Sa trecem de la o inima incarcata de suferinte si resentimente, la o inima curata, innoita, pregatita sa exprime iubirea: iubirea de sine, iubirea de semeni si iubirea de Dumnezeu. Pe baza experientei acumulate pe parcursul a peste 25 de mii de ore de acompaniere, Daniel Fusarea a dezvoltat programul de coaching si dezvoltare personala, Procesul Innoirii Vietii, care ofera o perspectiva integrativa, avand in vedere omul congruent, reunificat in toate dimensiunile sale: corporal-comportamental, psihologic, relational si spiritual.

acum 26 luni (3 Dec 2017)

Interviu realizat de Dana Musceleanu

E nevoie de curaj pentru a vorbi despre frica. Daniel Fusarea, specialist in coaching si dezvoltare personala, si-a propus sa deschida aceasta "cutie a Pandorei" odata cu sustinerea conferintei "Frica noastra cea de toate zilele", care va avea loc pe 9 decembrie in Bucuresti, la Hotel Capital Plaza.

"Adevarul": De ce o conferinta despre frica si nu despre curaj? Ne-am lasat paralizati de frica si nu ne-am permis sa traim experienta extraordinara de a avea incredere si curaj. A progresa, a ne desprinde de trecut, a ne innoi viata inseamna sa mergem dincolo de frica!

Nu e vorba de lasitate, ci de siguranta. Nimeni nu poate sa spuna ca nu are nevoie sa se simta protejat fata de pericole care ii pot leza integritatea. Fara siguranta, autonomia noastra, stima de sine si sentimentul identitatii se pot surpa, devenind astfel captivii unor stari de dependenta sau obsedati de control si putere. Pe de alta parte, nevoile noastre de crestere si de implinire necesita decizii continue de a intreprinde diverse actiuni care ne duc intr-o zona de incertitudine si de risc. Si cum viata nu ne poate oferi garantii absolute, suntem in situatia de a ne misca si inainta in necunoscut intr-o masura mai mica sau mai mare. Ajungem astfel sa traim un conflict intre nevoia de siguranta si nevoia de crestere si dezvoltare.

"In afara de situatia in care realmente exista un pericol fizic, frica nu este altceva decat o constructie"

Se spune totusi ca "frica pazeste pepenii"...

Frica este un semnal salutar atunci cand ne confruntam cu un pericol iminent si se declanseaza instinctul de supravietuire cu care e inzestrata fiinta umana. Dar de cele mai multe ori frica este rezultatul unei perceptii a pericolului care este generata de mintea noastra. Suntem, de fapt, in situatia de a trai frica la nivelul unui ego care nu dor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro