INTERVIU Profesorul Vasile Ghetau, Academia Romana: "Romania are nevoie de redresarea natalitatii responsabile!"

INTERVIU Profesorul Vasile Ghetau, Academia Romana:

La mijlocul secolului, tara noastra ar putea ajunge la 16 milioane de locuitori daca numarul mediu de copii adusi pe lume de o femeie ramane 1,3, cat este in momentul de fata. Profesorul Vasile Ghetau: Declinul demografic isi va pune amprenta pe sistemul public de pensii atunci cand populatia in varsta de munca (20-64 ani) va fi compusa din generatiile mici nascute dupa anul 1989 si care vor avea de sustinut economic o populatie varstnica (de 65 ani si peste) numeroasa, provenita din generatiile mari dinainte de anul 1989.

acum 113 luni (23 Jan 2015)

Populatia Romaniei, care a inregistrat un declin in ultimii 25 de ani, va continua sa scada pe cale naturala. La mijlocul secolului, tara noastra ar putea ajunge la 16 milioane de locuitori daca numarul mediu de copii adusi pe lume de o femeie ramane 1,3, cat este in momentul de fata. Profesorul Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane a vorbit, intr-un interviu pentru "Adevarul", despre consecintele declinului demografic, fenomen care poate fi intalnit si in alte state mai dezvoltate, cum sunt Germania, Italia sau Austria.

Adevarul: In ce masura declinul demografic din ultimii 25 de ani va influenta sustenabilitatea sistemului de pensii?

Profesorul Vasile Ghetau: Declinul demografic isi va pune amprenta pe sistemul public de pensii atunci cand populatia in varsta de munca (20-64 ani) va fi compusa din generatiile mici nascute dupa anul 1989 si care vor avea de sustinut economic o populatie varstnica (de 65 ani si peste) numeroasa, provenita din generatiile mari dinainte de anul 1989. In populatia in varsta de munca au intrat deja primele generatii nascute dupa anul 1989 si procesul se va amplifica continuu in viitor.

La 100 de persoane in varsta de munca revin astazi 25 de persoane varstnice si vor fi 52 in anul 2050.

O fertilitate scazuta, de numai 1,3-1,5 copii la o femeie, se inregistreaza si in alte tari europene, determinand recul al numarului populatiei. Scadere naturala poate fi intalnita si in tari dezvoltate, cazul Germaniei, Italiei si Austriei, dar dimensiunea imigratiei a fost si este in aceste tari mai marte decat scaderea naturala si numarul populatiei nu s-a diminuat.

In tarile in care s-a creat echilibru si compatibilitate intre statutul femeii de persoana activa economic si statutul de mama, fertilitatea se mentine inca la valori relativ ridicate (Franta, tarile scandinave, Regatul Unit). Pe de alta parte, s-a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro