INTERVIU Producatorul de film Ada Solomon: "M-am intalnit cu singuratatea succesului"

INTERVIU Producatorul de film Ada Solomon:

Ada Solomon (49 de ani) a lucrat cu regizorii romani din noul val al cinematografiei, care pun numele tarii pe listele marilor competitii de cinematografie ale lumii, dar si cu regizori, si actori de pe scena internationala. E un film despre intersectiile dintre stiinta si credinta, intre diferitele tipuri de credinte, de fapt despre o lume postcomunista ce lasa in urma sa razboiul, cum se vede asta, cate randuri de ochelari iti trebuie ca sa vezi, intr-adevar, ce ramane dupa un conflict puternic. Probabil ca in toata partea asta de transformare, de retransformare si de reconstructie si intrare in pielea altcuiva, de trait in multe lumi, probabil ca asta era ceea ce ma fascina si fascineaza in continuare, de altfel. Cred ca filtrele se formeaza de devreme si in cantitatea de informatie si de oferta pe care o ai in momentul asta, e foarte usor sa te pierzi, e foarte greu sa alegi graul de neghina, daca nu ai in spate o perioada de formare. Ada Solomon (Foto: europeanfilmacademy.org) De la publicitate, la film Numele: Ada Solomon Data si locul nasterii: 3 iunie 1968, Bucuresti Starea civila: casatorita cu regizorul Alexandru Solomon, doi copii Studiile si cariera: 1991: Institutul de Constructii Bucuresti 1990-1993: agent publicitate, director diverse agentii de publicitate 1993-2004: director de productie la Domino Film 2004-prezent: fondator, manager Hi Film 2010-prezent: fondator, producator Parada Film aproape 40 de filme in ultimii noua ani, printre care "Pozitia copilului" (2013, Ursul de Aur, Berlin), "Kapitalism, reteta noastra secreta" (2010, Gopo, Bucuresti, nominalizat Prix Europa), "Razboi pe calea undelor" (2007, Gopo, Bucuresti), "Lampa cu caciula" (2007, 14 premii internationale, intre care si cel al Festivalului Sundance, Utah, SUA), "Aferim!"

acum 37 luni (16 Sep 2017)

Ada Solomon (49 de ani) a lucrat cu regizorii romani din noul val al cinematografiei, care pun numele tarii pe listele marilor competitii de cinematografie ale lumii, dar si cu regizori, si actori de pe scena internationala. Ada Solomon are zeci de filme la activ, unul mai apreciat decat altul, numai in acest an semnand productia a inca patru filme: "Tara moarta", in regia lui Radu Jude, "Ouale lui Tarzan", regizat de sotul sau, Alexandru Solomon, "Soldatii. Sigur ca e o provocare si ca sa reusesti sa il cuprinzi pe Cehov la 20 si ceva de ani, nu e cel mai usor din lume, dar in acelasi timp, e atat de vast. Sunt atat de multe directii in care poti merge, incat mi se pare o sansa mare pentru orice actor sa se joace aici.

Sigur ca presupune mai mult decat strict actoria si, de fapt, mie asta mi se pare o provocare si mi se pare un lucru foarte bun in conceptul Galei Hop, aceasta mana intinsa spre a crea un personaj, spre a construi ceva, nu doar a lua o bucatica dintr-un text sau a lua un personaj gata facut sub bagheta unui regizor.

Mi se pare ca e mult mai mult decat doar arta actorului si ca vorbeste mult mai mult despre personalitatea si despre stilul fiecaruia dintre concurentii selectati. De asta mi se pare si ca e foarte bine ca evenimentul asta se intampla intr-un loc in afara orasului mare. Nu stiu daca e locul perfect, habar nu am, sigur, poate ca pentru Cehov marea e locul perfect, dar un loc care e in afara agitatiei urbane, mi se pare un loc potrivit pentru acest loc de intalnire.

Ada Solomon la Gala HOP 2017 (Foto: Maria Stefanescu)

Zilele pe care le petreci impreuna cu niste oameni pe care abia ii cunosti, ii observi, interactionezi in lucruri mici, intr-un schimb de solnita sau de inotat impreuna, de mici interactiuni foarte umane si foarte simple, n-au platosa conduitei oficiale. Ma intereseaza mai mult gandul, intelegerea sinelui, felul in care reuses... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro