INTERVIU Poetul Stefan Manasia: "Cred ca pulsatia calda a glandei noastre poetice va continua sa existe"

INTERVIU Poetul Stefan Manasia:

Stefan Manasia (40 de ani) este unul dintre cei mai apreciati poeti ai generatiei sale, cu un stil aparte, atat de specific incat a devenit usor de recunoscut. In starea asta de tihna si arome iesene, practic au venit de la sine si cateva zeci de poeme (mailuri, note intr-un carnet pe care-l port peste tot, texte tastate la laptop), pe care i le-am trimis primei mele cititoare, Irinei. A fost, de fapt, o vorba aruncata de Dinis langa flama de doi metri a unui foc de tabara la Savarsin si mi-a placut atat de mult incat am pus-o pe coperta ultimului volum de versuri.

acum 77 luni (14 Nov 2017)

Stefan Manasia (40 de ani) este unul dintre cei mai apreciati poeti ai generatiei sale, cu un stil aparte, atat de specific incat a devenit usor de recunoscut.

Poetul a povestit despre cum a ajuns sa isi dea licenta pe Max Blecher, despre rolul poeziei in viata poetului si a cititorului, precum si despre una dintre influentele decisive in creatia sa.

Pe 25 noiembrie, Manasia va fi prezent la Bucuresti pentru a lansa, cu ocazia celei de-a 24-a editii a targului de carte Gaudeamus, cel mai recent volum al sau, "Gustul cireselor", aparut la editura Charmides.

Stefan Manasia: In timpul rezidentei literare FILIT, din vara-toamna lui 2017, am scris si rescris povestiri, mesterind manuscrisul primei mele culegeri de proza scurta. In starea asta de tihna si arome iesene, practic au venit de la sine si cateva zeci de poeme (mailuri, note intr-un carnet pe care-l port peste tot, texte tastate la laptop), pe care i le-am trimis primei mele cititoare, Irinei.

Rasfoind paginile de internet, am descoperit ca v-ati scris licenta pe Max Blecher.

In primul rand, cand mi-am facut licenta, in 2000, Max Blecher nu era inca in programa la Litere, la Cluj, si se vorbea putin despre el. Teposu, prin urmare Blecher parea un teritoriu virgin si am un fel de pasiune pentru scriitorii care nu sunt trendy, nu sunt in canon.

Tara Skurtu spunea la Casa Poeziei (FILIT) ca poezia vindeca. In opinia dumneavoastra, ce rol ar avea poezia, o data la nivel personal, pentru poet, iar apoi, la nivelul cititorilor?

Poetul Sefan Manasia la FILIT Iasi (Foto: Dana Mischie)

Da, poezia functioneaza ca forma de auto-terapie. Am experimentat asta de atatea ori pe propria-mi piele, dar prefer poezia ca instrument de cunoastere, ca vehicul - daca vrei - aproape samanic. Poetul e un cunoscator performant, pur, de neinlocuit, pana in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro