INTERVIU Mircea Cartarescu, scriitor: "La un moment dat am avut un fel de epifanie"

INTERVIU Mircea Cartarescu, scriitor:

> Scriitorul Mircea Cartarescu isi aniverseaza vineri, pe 1 iunie, ziua de nastere (precum si pe cea a sotiei sale, poeta Ioana Nicolaie), iar a doua zi, sambata 2 iunie, de la ora 14.30, isi lanseaza la Targul de Carte Bookfest cel de-al patrulea volum de jurnal (anii 2011-2017), intitulat "Un om care scrie" si recent aparut la editura Humanitas. "Nevoia de scris e pentru mine o adictie" Fiecare dintre aceste volume de jurnal (dar si alte texte adiacente) marturisesc despre o criza de creatie, o "pana" de scriere, o groaza ca o noua reinventare nu mai este posibila. Eu sunt acelasi de la 17 si de la 30 de ani si de la orice alta varsta. De pe vremea cand, prin 1950, erau luati oameni direct de la strung si de la matura si pusi in conducerea tarii n-am mai avut o clasa politica mai abisala-n prostia ei. Citeste si: VIDEO "Anomaliile" lui Mircea Cartarescu "Et in Solenoid ego" - cronica la romanul "Solenoid" al lui Mircea Cartarescu INTERVIU "VIATA MEA" (2015) Mircea Cartarescu, scriitor: "Ma numesc Cartarescu dintr-o greseala de transcriere la primarie" "Varsta de 60 de ani e foarte cool" - interviul cu Mircea Cartarescu din 2016, ocazionat de implinirea varstei de 60 de ani "N-am nicio dorinta de-a fi un national, priceput la toate" - interviul cu Mircea Cartarescu din 2017, ocazionat de aparitia volumului de publicistica "Peisaj dupa isterie" CV A impresionat o lume-ntreaga cu "Solenoid" Numele: Mircea Cartarescu Data si locul nasterii: 1 iunie 1956, Bucuresti Studiile si cariera: A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti in 1980.

acum 36 luni (1 Jun 2018)

>

Scriitorul Mircea Cartarescu isi aniverseaza vineri, pe 1 iunie, ziua de nastere (precum si pe cea a sotiei sale, poeta Ioana Nicolaie), iar a doua zi, sambata 2 iunie, de la ora 14.30, isi lanseaza la Targul de Carte Bookfest cel de-al patrulea volum de jurnal (anii 2011-2017), intitulat "Un om care scrie" si recent aparut la editura Humanitas. Nu este, insa, "santierul", atelierul "Solenoid"-ului, pentru ca "eu n-am niciun atelier", avertizeaza Cartarescu, ci "mai curand coconul de umbre, lumini si tristete care-a facut posibila acea lunga meditatie". I-ar placea sa publice si paginile de jurnal needitate ale anilor '80, dar spune ca ii e lene sa le reciteasca, si considera ca, in realitate, "sinceritatea e un efect literar, unul dintre cele mai sofisticate si mai greu de obtinut". In ce priveste peisajul politic actual, scriitorul crede ca din anii '50 incoace Romania n-a mai trait ceva similar si ca, "daca prostia ar durea, parlamentul ar deveni un cor maret, wagnerian, care ti-ar zbarli parul de pe brate".

"Weekend Adevarul": De ce acum un nou volum de jurnal? Mircea Cartarescu: Fiindca au trecut sapte ani de la precedentul volum. De la o vreme imi masor viata nu cu lingurite de cafea ca Prufrock (personaj din poemul omonim al poetului britanic T.S. red.), ci cu calupuri de jurnal. Am fost in epoca "Zen", am trecut prin epoca "Un om care scrie" si deja sunt in alta, la inceputul unei noi etape pe care sper s-o completez cu bine.

V-ati propus sa pastrati ritmul de "din 7 in 7 ani" pentru aceste volume de jurnal? Asa ca e mereu mai bine sa nu planuiesti nimic, ci sa lasi lucrurile sa curga firesc, vazand si facand. Cum eu scriu in jurnal oricum, si mi s-ar parea straniu sa nu scriu, e cel mai simplu lucru pentru mine sa strang recolta la intervale regulate. In felul asta cititorul nu e sufocat cu o avalansa "diaristica" (urat cuvant!), iar eu pot sa-l conduc fara graba in inca o camera din edificiul de os si hartie al craniului meu. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro