INTERVIU Ministrul Sanatatii: Parintii care refuza vaccinarea si consilierea nu vor putea inscrie copiii in colectivitate, dar pot gasi alternative educationale

INTERVIU Ministrul Sanatatii: Parintii care refuza vaccinarea si consilierea nu vor putea inscrie copiii in colectivitate, dar pot gasi alternative educationale

Florian Bodog vorbeste in interviul acordat News.ro despre sanctiunile prevazute in proiectul legii vaccinarii, spunand ca pot fi sanctionati atat parintii care refuza sa isi vaccineze copilul, cat si autoritatile, inclusiv ministrul Sanatatii, pentru lipsa de decizie. El vorbeste si despre implicarea directiilor de sanatate publica in campania al carei scop este de a-i convinge pe parinti sa isi imunizeze copiii si despre efectele deciziei de a inlocui sefii directiilor de sanatate din cinci judete. Eu am scris in aceasta lege, am discutat si cu ministrul Educatiei - accesul in serviciile publice de invatamant va fi conditionat fie de un calendar de recuperare a vaccinarii, fie de prezentarea avizului epidemiologic cu privire la respectarea calendarului de imunizare obligatoriu. In cadrul Programului National de Vaccinare se utilizeaza sapte vaccinuri: hepatitic B (administrarea la 48-72 de ore de la nastere), pneumococic conjugat, un vaccin nou introdus (la varsta de 2,4 si 11 luni), BCG (se administraza la nastere), hexavalant (se administreaza in trei doze la 2, 4 si11 luni), tetravalent (la sase ani), ROR (se administreaza la 1 an si la 5 ani), si dTPa - diftero-tetanic-pertussis acelular (se administreaza la 14 ani). Ministrul Florian Bodog: Proiectul este foarte important de la un capat la celalalt, odata ca ne permite, in paralel cu decizia pe care am luat-o impreuna cu ministrul Finantelor, sa avem bugete multianaunale si acum la rectificarea bugetara ni se vor aloca credite de angajament multianunale doar pentru programul de vaccin, in asa fel incat sa putem derula achizitiile in avans. Semnalele pe care le am eu arata ca anumite grupuri de interese, care si-au vazut interesele tulburate prin aceste achzitii masive desfasurate la nivel centralizat, deci faptul ca nu se mai desfasoara achizitii de echipamente medicale la nivel local a facut ca aceste grupuri de interese sa isi doreasca foarte mult sa fiu remaniat.

acum 35 luni (1 Aug 2017)

Florian Bodog vorbeste in interviul acordat News.ro despre sanctiunile prevazute in proiectul legii vaccinarii, spunand ca pot fi sanctionati atat parintii care refuza sa isi vaccineze copilul, cat si autoritatile, inclusiv ministrul Sanatatii, pentru lipsa de decizie. El vorbeste si despre implicarea directiilor de sanatate publica in campania al carei scop este de a-i convinge pe parinti sa isi imunizeze copiii si despre efectele deciziei de a inlocui sefii directiilor de sanatate din cinci judete.

Ministrul spune, referindu-se la prevederea potrivit careia parintii care refuza vaccinarea si consilierea nu isi pot inscrie copiii in colectivitate, ca a discutat cu ministrul Educatiei si cu specialisti in educatie si ca exista si posibilitati alternative de invatamant la care acesti parinti pot recurge in cazul in care isi asuma faptul ca refuza imunizarea copilului.

Ministrul Sanatatii vorbeste si despre coruptia din spitale, despre "tunurile" prin achizitii directe, sustinand ca vor fi luate masuri care vor impune achizitii centralizate, precum si despre birocratia din sistem si "tonele" de hartii cerute pacientilor.

In interviul pentru News.ro, ministrul Sanatatii se refera si la informatiile aparute in spatiul public in ultima perioada privind remanierea sa si sustine ca acestea au fost lansate pentru ca "au fost deranjate anumite interese".

Ministrul Florian Bodog: Exista sanctiuni pentru parintii care nu se prezinta la medic sau pentru parintii care refuza sa fie informati cu privire la vaccinare. Acum, proiectul este pentru a doua oara pe circuit interministerial, pentru a fi avizat si in functie de observatiile care se vor face vom revedea proiectul.

Ministrul Florian Bodog: Forma finala va fi doar dupa ce vor fi date si avizele interministeriale, cu care vom intra in Guvern si apoi proiectul va merge in Parlament. Noi, in paralel, vom lucra si la Normele de aplicare, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro