INTERVIU L'Express - Klaus Iohannis: "Voi avea o colaborare corecta cu guvernul. Dar poate ca guvernul PSD nu va exista multa vreme..."

> La 25 de ani de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, Klaus Iohannis a devenit, in 21 decembrie, cel de al patrulea presedinte al tinerei democratii romanesti. Iar pentru Iohannis, dosarele care vor urma sunt toate greu de rezolvat: sisteme de educatie si de sanatate care schioapata, fuga absolventilor de universitati in strainatate, integrare europeana blocata de problema spatiului Schengen, fara a uita de foarte dificilul dosar al romilor emigrati...Pentru a complica si mai mult situatia, noul presedinte va trebui sa se acomodeze cumva cu rivalul sau, caci Victor Ponta, exceptand o lovitura de teatru, va ramane prim-ministru pana la viitoarele alegeri legislative, in 2016.

acum 113 luni (24 Dec 2014)

>

La 25 de ani de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, Klaus Iohannis a devenit, in 21 decembrie, cel de al patrulea presedinte al tinerei democratii romanesti. Nimeni nu si-ar fi imaginat, cu cateva saptamani in urma, ca acest fost profesor de fizica, membru al comunitatii germane din Romania, protestant intr-o tara ortodoxa, il va invinge pe candidatul socialist Victor Ponta, marele favorit din sondaje.

Insa romanii, exasperati de multiplele scandaluri de coruptie, au dorit schimbarea. Iar pentru Iohannis, dosarele care vor urma sunt toate greu de rezolvat: sisteme de educatie si de sanatate care schioapata, fuga absolventilor de universitati in strainatate, integrare europeana blocata de problema spatiului Schengen, fara a uita de foarte dificilul dosar al romilor emigrati...Pentru a complica si mai mult situatia, noul presedinte va trebui sa se acomodeze cumva cu rivalul sau, caci Victor Ponta, exceptand o lovitura de teatru, va ramane prim-ministru pana la viitoarele alegeri legislative, in 2016. Care va fi oare marginea sa de manevra? Pentru prima oara de la alegerea sa ca presedinte, Klaus Iohannis se exprima in presa. Iar in luna ianuarie va fi primit, este foarte probabil, de presedintele Francois Hollande, la Palatul Elysee.

Victoria dvs a surprins, cu atat mai mult cu cat aveati 10 procente de recuperat la finalul primului tur de scrutin, cand ati terminat in urma adversarului dvs, Victor Ponta. Am fost si eu surprins, desi am fost convins inca de la inceput ca voi castiga. Campania fusese, pana atunci, puternic bruiata de fundal: am avut vesnicele dispute intre primul ministru [Victor Ponta] si presedinte [Traian Basescu], am avut foarte multe actiuni in justitie, foarte vizibile [realizate de DNA], foarte interesante mediatic. Si apoi toti acei candidati, nu mai putin de 14...Cetateanul de rand, pana la primul tur, de multe ori nici nu si-a dat seama care este miza, nu s-a discutat practic deloc despre programul c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro