INTERVIU Leontin Cojocea, presedintele unei asociatii pentru romanii din Italia: "Fara un contract de munca nu poti invoca respectarea legislatiei"

Reporter: Ne-am castigat libertatea de a circula fara oprelisti in spatiul european, insa multi dintre romanii care aleg sa plece din tara nu cunosc faptul ca au anumite obligatii legale, ca trebuie sa respecte legislatia din statul in care intentioneaza sa se stabileasca. Sunt probleme cu care ne confruntam noi asociatiile de voluntariat, dar si institutiiile reprezentative ale statului, fie ca vorbim de probleme de munca, de trafic de persoana, s.a. Nu este chiar asa pentru ca un cetatean roman care se deplaseaza in strainatate are acest drept, dar are si obligatia de a respecta legislatia romana in materie de circulatie internationala, declarandu-si prezenta si activitatile pe teritoriul respectiv atunci cand decide sa ramana peste acel termen stabilit de lege de trei luni. In ultima vreme am vazut ca ANAF-ul a demarat o serie de activitati, dar statul roman este constient ca la momentul de fata sunt sute de mii de cetateni romani care din punct vedere legislativ sunt clandestini pe teritoriul altor state. Si aici vorbim de cetateni romani cu statut plin de romani de pretutindeni, adica acea categorie de cetateni romani care au domiciliul in strainatate, au resedinta in strainatate si care au o situatie stabila in strainatate.

acum 77 luni (1 May 2017)

Reporter: Ne-am castigat libertatea de a circula fara oprelisti in spatiul european, insa multi dintre romanii care aleg sa plece din tara nu cunosc faptul ca au anumite obligatii legale, ca trebuie sa respecte legislatia din statul in care intentioneaza sa se stabileasca.

Leontin Cojocea: Eu cred ca ceea ce romanii ar trebui sa ia in considerare in mod foarte serios este tocmai aplicarea in adevaratul sens al cuvantului al actualei legislatii in vigoare in materie de circulatie. Nerespectarea acestor obligatii din partea unui cetatean roman aflat in strainatate atrage de la sine nu numai o serie de neplaceri, dar si multe probleme. Sunt probleme cu care ne confruntam noi asociatiile de voluntariat, dar si institutiiile reprezentative ale statului, fie ca vorbim de probleme de munca, de trafic de persoana, s.a.

Dupa 2007, multi romani au privit aceasta libera circulatie ca fiind o plimbare de la Iasi la Bucuresti. Nu este chiar asa pentru ca un cetatean roman care se deplaseaza in strainatate are acest drept, dar are si obligatia de a respecta legislatia romana in materie de circulatie internationala, declarandu-si prezenta si activitatile pe teritoriul respectiv atunci cand decide sa ramana peste acel termen stabilit de lege de trei luni. Reporter: Inteleg ca stam bine la capitolul legislatie, dar prost cand vorbim de punerea ei in aplicare, de respectarea ei.

Leontin Cojocea: In legea privind libera circulatie sunt prevazute clar care sunt obligatiile cetateanului roman in momentul in care paraseste teritoriul tarii, care sunt atributiile autoritatilor statului si cum se aplica aceste prevederi. Cand un cetatean roman paraseste teritoriul are obligatia de a declara la administrasia locala plecarea in strainatate, lucru care nu se intampla. In ultima vreme am vazut ca ANAF-ul a demarat o serie de activitati, dar statul roman este constient ca la momentul de fata sunt sute de mii de cetateni romani care ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro