INTERVIU Laszlo Tokes: "In 22 decembrie 1989, pe miscarile populare s-a montat o lovitura de stat"

> Marcam, in aceasta perioada, 25 de ani de la prabusirea regimului comunist, in Romania. Laszlo Tokes: Eu obisnuiesc sa numesc miscarile din Decembrie 1989 ca fiind revolta populara, de necontestat, pornita din rezistenta comunitatii noastre - care s-a amplificat in zilele de 15 si 16 decembrie, cand oamenii s-au adunat in jurul bisericii protestante - si s-a extins in Timisoara. Acesta este semnul loviturii de stat, deoarece, in primul rand, in Romania domnea un atat de puternic regimul dictatorial, incat exista o parte a puterii, in frunte cu Ceausescu, care credea ca in Romania poate fi oprita caderea regimului comunist, spre deosebire de celelalte tari unde, deja, comunismul se prabusise. De aceea a fost foarte important votul din noiembrie anul acesta, pentru ca, prin alegerea noului presedinte - cel putin in mod simbolic - s-a afirmat vointa politica a alegatorilor de a continua Revolutia, de a continua schimbarea de regim. "Ceea ce s-a intamplat la Timisoara a fost o determinare providentiala Timisoara este si a fost, in acceptiunea multora, varful de lance al societatii romanesti - acum, din punct de vedere al europenismului, atunci, in 89, din punctul de vedere al deschiderii spre lume. Teoria mea era, insa, ca nu faceam nimic ilegal, iar cand criticam situatia bisericii, a drepturilor omului si a minoritatilor totdeauna o faceam conform Constitutiei Romaniei si conform drepturilor omului cuprinse in Tratatul din Helsinki din 1975 - care conferea libertatea religioasa, libertatea de expresie, drepturi asigurate, teoretic, si de statul roman.

acum 99 luni (22 Dec 2014)

>

Marcam, in aceasta perioada, 25 de ani de la prabusirea regimului comunist, in Romania. Context in care l-am invitat pe europarlamentarul maghiar Tokes Laszlo, una dintre figurile emblematice ale Revolutiei din Decembrie 1989, la un dialog despre unele nebuloase ale acelui Decembrie, despre relatia lui cu presedintii Romaniei post-comuniste, dar si despre pericolele care planeaza asupra Romaniei, acum, la 25 de ani de la caderea comunismului. "Revolutia a fost furata"

"Adevarul": In dreptul evenimentelor din Decembrie 1989 din Romania au fost puse trei etichete: revolutie, revolutie confiscata, ba chiar si lovitura de stat.

Laszlo Tokes: Eu obisnuiesc sa numesc miscarile din Decembrie 1989 ca fiind revolta populara, de necontestat, pornita din rezistenta comunitatii noastre - care s-a amplificat in zilele de 15 si 16 decembrie, cand oamenii s-au adunat in jurul bisericii protestante - si s-a extins in Timisoara. Dar este adevarat ca, ulterior, mai ales cand a izbucnit revolta la Bucuresti, in 22 decembrie, s-a montat pe miscarile populare o lovitura de stat. Consider ca in a doua faza a miscarilor, putem vorbi despre o combinatie intre revolta, revolutie si lovitura de stat.

Cum explicati faptul ca Romania a fost singura tara din fostul Bloc Sovietic in care iesirea din comunism, de la finalul anilor 80, s-a produs prin varsare de sange?

Acesta este semnul loviturii de stat, deoarece, in primul rand, in Romania domnea un atat de puternic regimul dictatorial, incat exista o parte a puterii, in frunte cu Ceausescu, care credea ca in Romania poate fi oprita caderea regimului comunist, spre deosebire de celelalte tari unde, deja, comunismul se prabusise. Asa ca s-au opus acestui proces, care cuprinsese toata Europa Centrala si de Est. Teroarea izbucnita ulterior este chiar un semn al teoriei de lovitura de stat. Cei interesati de acapararea puterii nu au permis ca schimbarea de regim sa aiba loc in mod pasnic, duc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro