INTERVIU Jamie Shea, asistent adjunct al Secretarului General NATO: "ISIS se va infrange singura in cele din urma"

INTERVIU Jamie Shea, asistent adjunct al Secretarului General NATO:

Avand o vasta experienta de inalt functionar NATO (unde lucreaza din 1980), Jamie Shea este, la ora actuala, unul dintre cei mai buni specialisti in diplomatie publica si unul dintre cei mai apreciati si cautati conferentiari pe problematica vizand NATO si securitatea europeana. Nelinistea publica este de asemenea cauzata si de faptul ca Al Qaeda si in special ISIS atrag recruti si luptatori straini (de exemplu ISIS e creditata cu aproximativ 25.000 de luptatori straini din 90 de tari in "califatul" din Siria si Irak), in timp ce precedentele grupari teroriste aveau un numar foarte mic de adepti, adesea mai mic de 20 sau 30. Am avut recent in Marea Britanie cazul unui elev de 16 ani din Bradford care, fara sa iasa din dormitorul sau, a folosit social media si website-urile jihadiste si retelele de comunicare pentru a recruta, antrena, echipa cu arme si finanta o celula jihadista in Melbourne, Australia, celula ce a incercat sa puna la cale un atac la parada militara de ziua nationala a Australiei. Eradicarea terorismului jihadist va fi strans legata de abilitatea noastra de a ajuta tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, ca si locuri precum Afghanistan, sa construiasca democratii reprezentative care sa dea comunitatilor musulmane sunite si siite participare totala la sistemul politic, si cu regimuri care sa fie vazute ca legitime si reprezentative pentru populatiile lor. Veniturile sale din vanzari ilegale de petrol au scazut la 56 de milioane de dolari pe luna in martie de la 80 de milioane de dolari pe luna la jumatatea lui 2015.

acum 97 luni (9 May 2016)

Avand o vasta experienta de inalt functionar NATO (unde lucreaza din 1980), Jamie Shea este, la ora actuala, unul dintre cei mai buni specialisti in diplomatie publica si unul dintre cei mai apreciati si cautati conferentiari pe problematica vizand NATO si securitatea europeana. De-a lungul anilor, a fost, printre altele, purtator de cuvant NATO (1993-2000), director al Departamentului de Presa si Informatii din cadrul Secretariatului NATO si director pentru Planificare Politica. De exemplu, in 2014, aproape 33.000 de oameni de pe intreg globul au murit ca urmare a violentei teroriste, iar acest numar de victime reprezinta dublul celui inregistrat in 2013. Un motiv de ingrijorare este si faptul ca a fost o crestere a numarului atacurilor majore in care au fost ucise peste 100 de persoana. Au fost 26 asemenea atacuri majore anul trecut, in timp ce in tot secolul XX au fost doar 4 atacuri teroriste in care au fost ucisi mai mult de 100 de oameni. Numarul coplesitor de victime ale terorismului provine dintr-un numar foarte limitat de tari, cum ar fi Siria, Irak, Afghanistan sau Nigeria. 45 de oameni au fost ucisi in atacuri teroriste in Statele Unite ale Americii dupa 11 septembrie 2001 - destui, insa numarul este mic daca ne gandim la cele 3.000 de victime care au pierit in atentatele din 11 septembrie 2001. Dintr-un punct de vedere statistic, este adevarat si faptul ca terorismul este una dintre cele mai putin probabile cauze de moarte violenta, in special daca luam in calcul faptul ca 600.000 de oameni mor in lume in fiecare an din cauza altor forme de actiuni violente.

De ce atunci avem un sentiment de insecuritate in crestere din cauza terorismului? Cred ca acest sentiment e din cauza faptului ca trebuie sa luptam cu anumite organizatiii jihadiste care acum au acoperire globala, precum ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) si Al Qaeda. Acestea sunt diferite de organizatiile mai nationaliste, precum IRA sau separatistii basci, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro