INTERVIU Horia Virlan dezvaluie secretele unei mese perfecte de Paste: cum alegem faina pentru cozonac
Maestrul bucatar Horia Virlan (55 de ani) se ocupa personal de masa de Paste, unde nu-i lipsesc preparatele traditionale precum drobul, friptura de miel, pasca sau cozonacii. Folosesti aceleasi ingrediente in fiecare an: organele, eu folosesc si plamani, le pun la fiert, dupa ce le-am curatat putin, le las acolo sa fiarba in foi de dafin, coriandru si si boabe de piper, sare, pot sa pun si o jumatate de ceapa, nu e musai, dar nu le las sa fiarba prea mult, sa nu devina mustoase. Calesc niste ceapa si usturoi verde, nu foarte mult, le amestec cu compozitia de carne, verdeata: patrunjel si marar ca e primavara si organismul are nevoie de asa ceva, oua, iar daca ti se pare ca e cam seaca compozitia, daca ai fiert mai mult organelle, pui putina smantana, bagi compozitia in prapura, pui la cuptor si se lasa timp de 30 de minute. Vinul pentru Paste il alegem dupa mai multe criterii: in primul rand, la masa de Paste exista mai multe preparate si atunci avem nevoie de un vin spumant ca aperitiv, pentru ca acel dioxid de carbon pe care il contine vinul spumant sau sampania, ne pregatesc sucurile gastrice din stomac si ne avertizeaza ca va urma un festin culinar. De unde alegem vinul este intotdeauna important, pentru ca vinul este o fiinta vie, exact ca si omul si reactioneaza la diferente de temperatura si luminozitate, astfel ca trebuie sa alegem vinul intotdeauna din locuri specializate pentru vanzare si aici vorbim atat de hipermarketuri cat si de magazine specializate pentru comercializarea vinurilor si aici difera doar categoria de vinuri. Mai pot folosi ouale in salate, care pot fi cu paste sau salate de legume sau de frunze verzi, pot folosi ouale in sandvisuri, ungem felia de paine cu unt sau cu pasta de branza sau cum se facea la tara, cu untura de gasca peste care pun felii de oua si boia dulce de ardei si ies senzationale.
Maestrul bucatar Horia Virlan (55 de ani) se ocupa personal de masa de Paste, unde nu-i lipsesc preparatele traditionale precum drobul, friptura de miel, pasca sau cozonacii.
Horia Virlan: Eu, ca in fiecare an, pun aceleasi lucruri pe masa de Paste: ouale rosii, ciorba de miel, ba bors cu leustean, ba cu smantana si tarhon, acrita cu otet, cum o sa fac si anul acesta si cum se face in Ardeal. Apoi am drobul pe care il fac in prapura sau in aluat, depinde cum am chef, friptura de miel, pasca si cozonac, caci copiii mei vor si cozonac si trebuie neaparat sa fac vreo trei bucati zdravene. E facut intr-un vas care are o forma lunguiata si se baga la cuptor, coapta cu ou sau fara, dar fara ou nu prea se incheaga si apoi va fi servita rece la masa. Folosesti aceleasi ingrediente in fiecare an: organele, eu folosesc si plamani, le pun la fiert, dupa ce le-am curatat putin, le las acolo sa fiarba in foi de dafin, coriandru si si boabe de piper, sare, pot sa pun si o jumatate de ceapa, nu e musai, dar nu le las sa fiarba prea mult, sa nu devina mustoase. Se las apoi la racit, le toc ori cu masina de tocat, cu ochiul cel mai mare, ori cu cutitul, daca am timp. Calesc niste ceapa si usturoi verde, nu foarte mult, le amestec cu compozitia de carne, verdeata: patrunjel si marar ca e primavara si organismul are nevoie de asa ceva, oua, iar daca ti se pare ca e cam seaca compozitia, daca ai fiert mai mult organelle, pui putina smantana, bagi compozitia in prapura, pui la cuptor si se lasa timp de 30 de minute.
Eugen Telisca: Vin rosu de obicei, pentru ca e un preparat care are multe grasimi, atunci ne trebuie un vin care are mult tannin, volum de alcool foarte mare si atunci el neutralizeaza sau curata foarte bine papilele gustative.
Vinul pentru Paste il alegem dupa mai multe criterii: in primul rand, la masa de Paste exista mai multe preparate si atunci avem nevoie de un vin spumant ca aperitiv, pentru ca ac... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro